Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad är en medeltidsstad från 1300-talet som man borde vara varsam med. Bild: Jari Välitalo
Halmstad är en medeltidsstad från 1300-talet som man borde vara varsam med. Bild: Jari Välitalo

Man borde vara varsam med staden

Utveckling av Halmstad som det beskrivs i flera insändare tolkas väldigt olika. Halmstad är en medeltidsstad från 1300-talet som man borde vara varsam med.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag tänker på Ribe i Danmark – en medeltidsstad som grundades omkring år 710. Där tolkar de utveckling som att återgå till det ursprungliga – att bevara och samtidigt återskapa det som under åren oundvikligen flyttas eller på andra sätt ändrar stadens unika karaktär.

Man byter till exempel ut asfalt mot gatsten som man i vissa fall har hämtat utomlands för att få den ursprungliga sorten. Byggnader i Ribe får inte se ut hur som helst. Det är stränga regler så att man bevarar den ursprungliga miljön.

Ribe får besök av drygt en miljon turister varje år vilket visar att man har lyckats att bevara och tolka utveckling i rätt riktning. Halmstad med sina 700 år och Ribe med sina 1 300 år har en gemensam nämnare. Men om Halmstad fortsatt kan benämnas medeltidsstad krävs det att man värnar om den gamla kärnan för framtida generationer.

PK