Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Matthias Schrader

Måste vi flyga till Spanien för att nå dit?

”Förvaltning vill driva kommunalt rehab – i Spanien”, rubrik i HP 10/6, ”Oj vad det låter bra”.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Självklart positivt att några äldre inom kommunen kan plockas ut för att få extra hälsoinsatser på något rehabcenter i Spanien. Visst kan man känna sig glad och upprymd när arbetstiden gett utrymme för en utlandsresa. Hoppas att den var klimatsmart.

Men backa ett steg och fundera. Det är i dag ställt utom allt tvivel att hälsoaktiviteter av olika slag ger ett friskare liv med fler möjligheter långt upp i åldrarna. Det vet de flesta av våra medmänniskor.

Speciella omfattande satsningar på äldres hälsa är lönsamt för skattebetalarna/kommunen. Det så kallade 79 plus-projektet i Halmstad kommun är ett exempel. Här kommer äldre i kontakt med fysisk träning, skaffar sig nya sociala kontakter och dessutom subventionerat kan fortsätta sin träning till ett mycket lågt pris.

Här är mycket mer att göra. Sänk åldern för samma erbjudande till 75 år eller gärna 70. Det handlar om att tidigt förebygga och stärka kropp och själ på olika sätt för att möta livet högre upp i åldrarna.

Det är enkelt, det finns redan ett manus som är inarbetat. Låt dessutom våra äldre i Halmstads kommun ta sig fram i kollektivtrafiken utan kostnad till olika aktiviteter.

Se till att få i gång byggandet av korttidsboende utifrån ett hälsokoncept. Ingen kan väl anse att det i dag fungerar när vi kommer till äldres behov av stödboende eller särskilda boende. Hur länge orkar personalen med detta höga tryck av behov av boendeplats.

Att gå över ån efter vatten gagnar kanske ett fåtal utvalda. Men kommunen kan bättre! Det är helheten det handlar om, exempelvis att det finns rehab-tänk och utbildad personal på alla boende, samt att det satsas på träning för bibehållande av funktioner. Inte behöver vi flyga till Spanien för att nå dit?

Ingeborg Oléni

sjuksköterska med inriktning folkhälsovetenskap

LÄS MER: Norsk rehab i Spanien kan bli förebild för Halmstad