Snöröjningen på trottoarer är tyvärr ett återkommande bekymmer vid snöfall, skriver Kim Petersson (S).
Snöröjningen på trottoarer är tyvärr ett återkommande bekymmer vid snöfall, skriver Kim Petersson (S). Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

Många fastighetsägare bryr sig inte om trottoaren utanför sitt hus

Hur snöröjningen ska fungera framöver är något vi behöver fundera på framåt. Dagens snöröjning är bristfällig.

ANNONS
|

I fredags 3/12 hade Oskarströms Socialdemokratiska förening, på en medlems initiativ, bjudit in medlemmar att skotta trottoarer. Vi blev några stycken tappra snöskottare. Vi fick bort en del snö.

Snöröjningen på trottoarer är tyvärr ett återkommande bekymmer vid snöfall.

Kommunen har sitt ansvar, och där finns såklart brister i snöröjningen, samt vart man lägger snön.

Men även fastighetsägare har ansvar för snöröjningen och halkbekämpning anslutet till sin fastighet. I enlighet med Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, och beslut från kommunfullmäktige i Halmstad, Åläggande om gångbanerenhållning.

Tillgängligheten jobbar Halmstads kommun aktivt med, i alla fall i text. Men tittar vi på verkligheten och främst vinterhalvåret så finns det väldigt mycket kvar att arbeta med.

ANNONS

Ett annat stort problem med oskottade trottoarer är att människor går på vägen i stället. Det höjer risken med olyckor och kan i värsta fall leda till dödsfall i trafiken.

Hur snöröjningen ska fungera framöver är något vi behöver fundera på framåt. Dagens snöröjning är bristfällig, då många fastighetsägare inte bryr sig om trottoaren utanför sitt hus. Det blir inte heller några åtgärder från kommunen. På Halmstads kommuns webbsida kan man läsa ”Den fastighetsägare som inte lever upp till kraven kan dömas till böter”. Lagar och regler verkar inte följas, och uppenbarligen används inte böter heller.

Om alla tog 10–15 minuter extra tid vid snöskottningen av sin uppfart, och skottade trottoarer utanför sin tomtgräns så hade problemet med snötäckta trottoarer varit rejält mycket mindre, fler hade kunnat röra sig tryggare och säkrare. Och kommunen blivit tillgängligare. Som det är i dag, så är vi långt ifrån ”den inkluderande kommunen”.

Kim Petersson (S)

ANNONS