Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bor man på landet finns ingen kollektivtrafik utan man får ta bilen, skriver insändarskribenten i en replik. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bor man på landet finns ingen kollektivtrafik utan man får ta bilen, skriver insändarskribenten i en replik. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Många bor på landet utan möjligheter till kollektivtrafik eller att cykla

Bor man på landet finns ingen kollektivtrafik utan man får ta bilen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Sällan att bilister visar hänsyn”, 5/8.

Ja du, din insändare är lite provocerande. För det första är det inte lätt att cykla till dagis klockan 7 på morgonen med tre barn utan antingen får man bo på gångavstånd eller ta bilen.

Bor man på landet finns ingen kollektivtrafik utan man får ta bilen. Att just flyg och bil pekas ut som de värsta som släpper ut koldioxid är också förvånande, inrikesresor i Sverige inklusive transporter står för cirka 15 procent av koldioxid-utsläppen, detta inkluderar även kollektivtrafiken.

I Sverige finns i dag cirka fem miljoner bilar och cirka 45 000 A-traktorer. Att dessa bilar skulle byggas om till A-traktorer krävs nog en hel massa fler 16-åringar.

Du påpekar även att ungdomar som har A-traktorer är lata. De flesta bor på landet med inga möjligheter till kollektivtrafik eller cykla. En moppe kan kanske vara ett alternativ men inte på vintern.

Sen att du dessutom säger att ungdomar som har A-traktorer är lata är riktigt ledsamt, troligen är de mer flitiga än dem som sätter sig på en buss och tittar i mobilen. Sköter om, pysslar och lagar sina fordon. Bygger upp sitt självförtroende och kunskap som de har nytta av hela livet.

Willy Speljak