Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägenheter för äldre planeras i Patrikshills annex i Halmstad. Bild: Jörgen Alström
Lägenheter för äldre planeras i Patrikshills annex i Halmstad. Bild: Jörgen Alström

Märkliga vibbar – är det smygfattighus som etableras?

Verka gärna för att nya lägenheter för äldre byggs centralt i kommunen för rimliga priser som passar de flesta.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Allt fler blir äldre inom vår kommun och behovet av trevliga centrumnära lägenheter för äldre är stort. Det känns klokt och positivt att planera för att omvandla Patrikshills annex till boende för äldre. I detta avseende via en stiftelse, som också skulle vara köpare.

Så börjar plötsligt märkliga vibbar att dyka upp. Vart är vi på väg? Kan det var ett slags smygfattighus som är på väg att etableras i vår kommun. Målgrupp sägs vara de som har det sämre ställt ekonomiskt och därför ska hyrorna vara lägre (HP 16/4).

Vi vill inte ha tillbaka känslan av dåtidens fattighus. Det kan med den beskrivna modellen vara väl värt att fundera över. Ska vi bygga upp nya kösystem för mindre ekonomiskt bemedlade äldre som inte passar på den vanliga bostadsmarknaden. Vem sätter den stämpeln? Är det socialförvaltningen, stiftelsen eller någon som behöver fylla på sin portfölj.? När är våra kommuninvånare tillräckligt äldre för att komma i fråga?

Verka gärna för att nya lägenheter för äldre byggs centralt i kommunen för rimliga priser som passar de flesta, med det ekonomiska hyresstöd som finns att tillgå. Men överlämna gärna sökande och kötid till HFAB:s bostadskö, så går vi inte vilse i gamla tiders ojämlika sociala lösningar.

Ingeborg Oléni

fri debattör

LÄS MER: Planen: 25 nya lägenheter i Patrikshills annex