Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Märkliga idéer som slår mot småföretagare

Politiker har märkliga idéer.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Idé nummer 1.

Det gamla (ATP) och det nya pensionssystemet skall ge samma utfall. Ingen som blir borttvingad från det gamla systemet skall förlora på detta. Gamla systemet: 30 intjänande år och sedan får man räkna inkomsten från de 15 bästa åren. Nya systemet: 40 år för att få full pension. Vid övergången mellan systemen gjorde man en begränsning för de i det gamla systemet. Man räknar bara fram till 1994 så om man har sina bästa år efter 1994 beaktas inte detta. De blir många som får lägre pension med det nya systemet än med det gamla. Politiker behöver ju inte fundera på detta, deras egen pension ligger helt utanför det vanliga systemet. Bra att politiker får det bra men varför försämra för andra?

Idé nummer 2.

I corona-tider lånar riksbanken ut billiga pengar till bankerna som kan låna ut till desperata företagare som på grund av dåliga affärer för tillfället får låna till ännu högre ränta. Sedan gör samma politiker ett genidrag. Företagen får skjuta på skatteinbetalningarna, det kostar bara motsvarande 6,6 procent i ränta. Det hjälper väl inte ett litet företag som står där med tom orderbok. Finansministern tyckte att det var ok då det var konkurrenskraftigt i förhållande till andra kommersiella lån. Skulle vilja upplysa ministern om att det lilla företaget antagligen inte får några lån nu när det är så osäkra tider.

Man undrar ibland vad politiker har emot Sveriges 400 000 småföretagare??

Småföretagare