Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är orimligt att kvinnor över 74 inte får tillgång till kontinuerlig mammografi, tycker skribenten. Bild: Christine Olsson/TT
Det är orimligt att kvinnor över 74 inte får tillgång till kontinuerlig mammografi, tycker skribenten. Bild: Christine Olsson/TT

Människovärdet har blivit ett krontal som bollas med

En genom åren återkommande önskeartikel från Centerkvinnorna. Klart det är lätt att instämma i de här uppradade behoven för att förbättra kvinnors livsförutsättningar. Ni hoppas på nästa regering?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Mer bör satsas på kvinnors hälsa”, 26/1.

Under Alliansens tid i regeringen, vad hände egentligen i detta avseende? Varför har då inget hänt vad gäller äldre kvinnors rätt till cellprovtagning, en fjärdedel av alla insjuknanden i livmoderhalscancer drabbar kvinnor som fyllt 65 år. Lika orimligt är, att kvinnor över 74 inte får tillgång till kontinuerlig mammografi. Det krävs konkret förändring i dagens lagstiftning, där ”skälig levnadsnivå” måste förändras till ”goda levnadsvillkor” för att stödja äldre kvinnors rättigheter livet ut. Det handlar om kvinnors lika värde under livets gång.

Nu är Centern åter i ett maktläge på riksnivå. Det underlättar att vara konkreta med vilka hälsofrågor för kvinnor som väger tyngst under de närmaste åren. Vi har att kämpa mot diskriminering av äldre kvinnor. Människovärdet har blivit ett krontal som bollas med, utifrån ekonomiska förutsättningar. En värdering måste till, också ur etiskt perspektiv.

Forskning i olika avseende, jämställd vård för män och kvinnor, gott bemötande, ska naturligtvis följa som en självklarhet för både kvinnor och män. Så Centerkvinnor i Halland. Det är dags nu! HP kan inte lösa krav på kvinnors lika hälsa, men däremot nuvarande regering i nära samverkan med Centerpartiet. Häng på låset till riksdagshuset! Era förväntningar på regeringen kan ge de resultat som inte Alliansen kunde åstadkomma.

Ingeborg Oléni

leg sjuksköterska, medlem i svensk förening för folkhälsoarbete