Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två tredjedelar av barnen i Halmstad och Laholm menar i enkäten att politiker inte tar hänsyn till deras åsikter, skriver en företrädare för Rädda barnen apropå en enkätundersökning som genomförts. Bild: Helena Landstedt/TT
Två tredjedelar av barnen i Halmstad och Laholm menar i enkäten att politiker inte tar hänsyn till deras åsikter, skriver en företrädare för Rädda barnen apropå en enkätundersökning som genomförts. Bild: Helena Landstedt/TT

Lyssna på barnen inför valet!

Två tredjedelar av barnen i Halmstad och Laholm menar i enkäten att politiker inte tar hänsyn till deras åsikter.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Barnkonventionen innebär att vi ska ta hänsyn till barns bästa och ge dem inflytande över sin vardag och framtid. Men gör vi det? Långt ifrån tillräckligt, visar den stora enkätundersökning som Rädda Barnen genomfört.

I Ung röst har vi låtit barn i åldern 12, 14 och 16 år svara på frågor om hur de har det hemma och i skolan och hur de ser på samhället omkring sig.

8 000 barn runt om i landet har svarat på de 32 frågorna. I Halmstad är det 118 barn och i Laholm 100 barn som svarat.

Och allra först det glädjande: en stor majoritet har framtidstro! Över 80 procent av barnen svarade att de ser ”ganska eller mycket positivt” på sin framtid.

De ger hopp om en stark generation som kanske kan klara upp en del av det vi vuxna ställt till med. Men då måste vi lyssna och ge de unga inflytande. För det har de inte i dag.

Två tredjedelar av barnen i Halmstad och Laholm menar i enkäten att politiker inte tar hänsyn till deras åsikter. 36 procent av barnen i Halmstad och 16 procent av barnen i Laholm menar att de sällan eller aldrig får påverka viktiga saker i skolan, och över 75 procent tycker att de inte får vara med när deras kvarter eller närområde förändras.

Även om skolorna i våra kommuner gör ett gott jobb och för det mest är trygga, uppger mer än var fjärde kille i Ung röst att de blivit slagna eller inlåsta under skoltid, och var fjärde flicka uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier i skolan.

Det är långt ifrån de mål som skolan och vårt samhälle satt upp!

Och trots att våra kommuner är relativt välmående, oroar sig vart tionde barn för att de, eller någon de känner, ska bli utsatta för våld, och lika många är rädda för att familjens pengar inte ska räcka till. Det är inte acceptabelt i ett välfärdssamhälle.

Barnens rättigheter och framtid måste bli en viktig valfråga!

Rädda Barnen i Halmstad, Hylte och Laholm

Fabiola Kindblad, ordförande

PS. Den som är intresserad av att ta del av rapporten kan göra det på Rädda Barnens hemsida raddabarnen.se