Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Lyft kvinnligt idrottande på HP-sporten!

Jag önskar HP:s sportredaktion ett gott nytt decennium. Kan det nu äntligen vara dags att lyfta fram tjejers och kvinnors idrottande på ett jämställt sätt med männens?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag har sedan september och fram till julafton noterat antalet artiklar om män respektive kvinnors idrottande i Hallandsposten. Resultatet är uppseendeväckande. HP har under den perioden utkommit med 96 nummer och på sportsidorna har det funnits 878 artiklar (jag har inte räknat de mindre notiserna).

Det visar sig att 67 procent av artiklarna behandlar manligt idrottande, 23 procent är om kvinnor och resten (10 procent) utgörs av artiklar där både män och kvinnor förekommer. Det finns dagar då kvinnors idrottande inte finns representerad överhuvudtaget och det är sällsynt att det finns fler än tre (3) artiklar som belyser kvinnors idrottande.

Om jag studerar de artiklar som får störst plats, som publiceras på första sidan eller idrottande som ges uppmärksamhet i kommenterande krönikor av sportredaktionen, blir åsidosättandet av kvinnorna än mer påtagligt. Man kan exempelvis fråga sig om enskilda HBK-spelares skadebekymmer bör leda till återkommande huvudartiklar. Jag antar att HP:s redaktion försvarar sig med att man gör en bedömning av vad som så att säga har störst allmänt intresse för läsarna.

Man skulle också kunna tänka sig att redaktionen haft en annan ambition; att på ett medvetet sätt försöka lyfta fram män och kvinnors idrottande på lika villkor och därmed bidra till att lyfta intresset för idrottande totalt sett.

Jörgen Johansson

Svar direkt

Det är självklart att kvinnor som idrottar ska synas på sportsidorna och det är även något vi på HP-sporten försöker jobba medvetet kring utifrån de resurser vi har.

Det finns också sporter där vi skriver betydligt mer om damidrott än om herridrott eftersom utövarna är på en högre nivå eller lyckas bättre. Två bra exempel på det är golf där Julia Engström spelar på Europatouren, och padel, där den tidigare tennisprofilen Sofia Arvidsson är en av Sveriges bästa spelare.

I de idrotter där vi har lag eller utövare på samma nivå, som bordtennis och volleyboll med både dam- och herrlag på högsta nivån, gör vi ingen skillnad i bevakningen utan respektive lag får lika mycket utrymme i spalterna.

Lika naturligt är det att vi skriver mer om HBK:s herrlag som är det mest framstående laget i den största sporten – och där även allmänintresset är klart störst bland våra läsare. Det handlar om nyhetsvärdering. I andra idrotter som ishockey – där det just nu inte finns något damlag, något vi dock rapporterat om – hamnar fokus ofrånkomligt på herrlagen eftersom det är så verkligheten ser ut i vårt bevakningsområde.

Men vi uppmärksammar gärna duktiga kvinnliga profiler eller lag, precis som herrar. Det finns även en planerad satsning under 2020 som jag tror kommer lyfta fram fler kvinnor i spalterna.

Fredrik Jonsson

sportchef