Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Lika spännande som en rysk valvaka...

Så har vi återigen genomgått en omröstning i riksdagen. Att lyssna på nyheten om Stefan Löfven skall bli statsminister eller ej, är lika spännande som att lyssna på en rysk valvaka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Resultatet är givet. Den enda chansen att slippa extraval är om Annie Lööf tar kontakt med SD. Centern kan mycket väl strunta i vallöftet, för det har de gjort förr med bra resultat. Annie kan alltid skylla på att situationen blivit förändrad.

Om några år kommer omdömet om Annie Lööf bli den starka kvinna som vågade bryta blockpolitiken, och skapade det nya politiska klimatet. Ingen kommer att nämna det svikna vallöftet då det gagnade en god sak.

För att anknyta till historien så kan Annie Lööf utan att skämmas alltför mycket svika ett vallöfte, och gå ihop med SD. Det parti som har störst erfarenhet av svikna vallöften är ju Centern, så det finns erfarenheter om hur man behandlar detta pinsamma område. Jag tänker på, att det största svikna vallöfte inom svensk politik är det som Centern står för, då man laddade Barsebäck 2. ”Det finns ingen ministerpost som är så viktig att vi laddar Barsebäck 2”, sa Torbjörn Fälldin. Det fanns det, statsministerposten.

Till alla som röstat på Centern för just detta löfte, sa Fälldin följande. ”Vi nådde inte ända fram”. Det blev bevingade ord men knappast smickrande. Annie Lööf kan säga samma sak, för det kommer att vara glömt inom överkomlig tid. SD däremot kan med stolthet säga. ”Vi nådde ända fram”.

Nu när isen är bruten kan kanske till och med Moderaterna komma med. I en sådan regeringsbildning är det lämpligt att ge Jimmie Åkesson rollen som migrationsminister. Då måste han ta ansvar för sin politik, och inte bara sprida populistiska uttalande om flyktingpolitiken.

Detta skall S säga ja till med tanke på att i nästa val kommer S att få egen majoritet, då svenska folket är dödströtta på all oenighet, som kommer att råda i en förminskad form av en alliansregering med stöd av SD.

Rune Petersson