Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot studieförbunden och socialdemokraterna. Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot studieförbunden och socialdemokraterna. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Legitima skäl att minska stödet till studieförbunden

När Socialdemokraterna satt i regeringsställning tog man inte tag i fusket, enligt skribenterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på insändare i HP 24/10 ”Tidö-gänget slår ner på personer med funktionsnedsättning”.

Efter att regeringen och Sverigedemokraterna presenterade en budgetsänkning för studieförbunden har Socialdemokraterna återgått till sin vanliga men samtidigt löjeväckande talepunkt om att demokratin är hotad. Det finns dock legitima skäl bakom vårt beslut att minska stödet till studieförbunden.

För ett år sedan släppte Riksrevisionen en granskning som stenhårt kritiserade studieförbunden och Folkbildningsrådet. Granskningen avslöjade problem med att statliga bidrag till studieförbunden går till fuskande med skattepengar och andra oegentligheter.

Studieförbunden som får statsbidrag har även andra allvarliga problem. ABF är ett exempel, där man i Botkyrka hade gängkriminella som anställda på sina fritidsgårdar, en verksamhet som kommunpolitikerna sedan försökte stänga ner. Därefter deltog gängkriminella och personer från ABF i att kuppa bort kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun under möten hos Socialdemokraterna.

Studieförbunden har även problem med islamistkopplingar, närmare bestämt handlar det om studieförbundet Ibn Rushd som återkommande har kritiserats för att ha kopplingar till det islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet.

Det är inte förvånande att Socialdemokraterna upprörs över att studieförbunden får mindre pengar framöver, eftersom deras eget närstående studieförbund, ABF, är det studieförbund som erhåller den absolut största andelen statliga medel av alla studieförbund. Dessutom får ABF betydande summor från kommuner och regioner runt om i landet. Det är naturligt att Socialdemokraterna protesterar när det kan påverka deras egen kampanjorganisation negativt.

För oss sverigedemokrater är det oacceptabelt att skattepengar slösas bort eller går till organisationer som har värderingar som inte hör hemma i Sverige. Socialdemokraterna verkar dock inte ha samma respekt för skattebetalarna. När man satt i regeringsställning tog man inte tag i fusket och oegentligheterna, eftersom det inte gynnar deras eget partis intressen, precis som den kritiserade lotteriverksamhet man bedriver som har drivit många äldre till Kronofogden.

I slutändan är det skadligt för demokratin samt för allmänhetens förtroende för politiken när partier som Socialdemokraterna ser mellan fingrarna med fusk och oegentligheter för att det gynnar det egna partiet. Det är dags för Socialdemokraterna att vakna.

Alexander Christiansson (SD) kulturpolitisk talesperson

Jonas Andersson (SD) ledamot Kulturutskottet

Sara-Lena Bjälkö (SD) riksdagsledamot

Stina Isaksson (SD) gruppledare Halland

Peter Berndtson (SD) kommunråd Laholm