Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ledande personer har genom åren öppet motsatt sig demokratiska grundvärderingar

Signaturen L.S. må anse att jag är okunnig, men faktum kvarstår att SD är ett parti där ledande personer genom åren öppet motsatt sig demokratiska grundvärderingar. I en artikel i Upsala Nya Tidning från december 2015 uttrycker den dåvarande riksdagsledamoten Pavel Gamov följande: ”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.”

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar på replik från L.S., ”Vitbok är en bra idé”, 2/3.

Företrädare för SD har dessutom vid upprepade tillfällen hotat att ”i sinom tid” ta itu med den fria pressen. Det finns även SD-motioner i riksdagen som önskar politisk likriktning av den fria folkbildning och de fria studieförbunden.

I SD:s mönsterland Ungern har allt detta redan hänt. Landet har på kort tid gått från en demokrati till en odemokratisk nationalistisk enpartistat där bland annat yttrandefriheten och den fria journalistiken begränsats liksom de fria universiteten. Efter valet 2014 skrev SD:s partisekreterare Richard Jomshof på Facebook: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

SD är i dag ett parti som talar med kluven tunga. Under 1990-talet var SD ett öppet nazistiskt parti. Så länge sympatisörerna klädde sig i stövlar och bruna skjortor och högljutt framförde sin propaganda hade SD inga större valframgångar. Uppklädda och tillkammade har SD vuxit och nu är nästan var femte svensk beredd att lägga sin röst på ett parti med rötter stadigt förankrade i den nazistiska myllan.

Följande ord från Emerich Roth, överlevare från förintelsen, borde leda till eftertanke:

”Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid. Nu är hög tid att reagera och protestera, ty om SD kan fortsätta växa har vi en livsfarlig utveckling i vårt land, och när jag skriver livsfarlig menar jag det bokstavligen. Tro mig, jag har redan upplevt det här en gång för drygt 70 år sedan.”

Trött på SD