Godis, godisbutik, socker
Godis, godisbutik, socker

LCHF är inte lösningen på fetmaproblemen

På det stora hela är vi överens men i slutet av min insändare skiljer sig våra åsikter åt.

ANNONS
|

Svar

till Lasse, 30/1, ”Om socker och mjölmat i kosten”.

Mat. Stenåldersmänniskorna var jägare och samlare men när de senare blev åkerbrukare och skaffade kor, började problemen. Mejeri- produkter och mjöl är vi inte skapade för. Protein och fett, ägg, nötter et cetera mår vi bäst av.

Jag åhörde ett föredrag för cirka 20 år sedan – en arkeolog arbetade på en söderhavsö men övergav utgrävningen eftersom han fascinerades av befolkningens vighet. Även de äldsta kunde sitta på huk i timmar och klättra i palmerna utan svårighet. Hur kom detta sig? Han studerade folkets mathållning, huvudsakligen fisk och frukt. När arkeologen fördömde den svenska husmanskosten reagerade samtliga i salen negativt. Vår husmanskost ger bland annat ledbesvär, fortsatte han. Hur många här kan sitta på huk? Jag blev fascinerad och har lagt om min egen kost.

ANNONS

Det skadliga sockret finns och göms i de flesta produkter, tyvärr även i barnmat. Vi känner väl till den där ”kicken” som sockret ger oss men det utarmar oss på sikt. När ”kicken” lämnat kroppen blir vi trötta och då blir suget efter en ny ”kick” starkt.

Vi har också en benägenhet att tröstäta och till och med hetsäta. Genom att äta blir man tillfredsställd, fast på kort sikt. Vi tar inte tag i själva grundproblemet, stressen.Med mer fett i kosten behöver vi inte äta så ofta, det är sant.

Men lasarettet i Halmstad berättar om ökat antal stroke-patienter bland ”LCHF:are”.

Kan själva stroken ha utlösts av stress?

Och varför kryper slaganfallen ner i åldrarna? Åter-igen stress?

Ja, Lasse, allt kan inte förklaras men med tiden blir vi förhoppningsvis klokare och tar hand om oss bättre än nu. Ansvaret för vårt välmående ligger först och främst hos oss själva.

Ninni

ANNONS