Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det oljeeldade  Karlshamnsverket ägs av Uniper. Bild: Johan Nilsson/TT
Det oljeeldade Karlshamnsverket ägs av Uniper. Bild: Johan Nilsson/TT

Lögnen – en politisk framgångsfaktor

Inför valet upprepade SD och deras allierade att regeringens ansvarslösa politik med bland annat nedlagd kärnkraft skapat ett enormt behov av importerad el, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Före valet lovade SD att bensinpriset vid pump skulle sänkas med 10 kronor litern. Tillsammans med sina allierade utlovade SD även ett el-stöd till hushållen i god tid före jul. I dag vet vi att deras valpropaganda var uppenbara lögner.

Gång på gång inför valet upprepade SD och deras allierade dessutom att regeringens ansvarslösa politik med bland annat nedlagd kärnkraft skapat ett enormt behov av importerad el – till och med Karlshamnsverket måste elda olja för att producera el. I valdebatter blandades lögner och myter om varandra - men här kommer fakta.

Både SCB och Svenska Kraftnät bekräftar följande. Under 2022 producerade Sverige 161,8 TWh el och exporterade 39,4 TWh. Importen uppgick till 6,2 TWh, men hör och häpna, av de 6,2 TWh gick över 97 procent rakt genom Sverige till ett tredje land. Svenska ledningar användes till att frakta bland annat norsk el vidare till andra länder.

Påståendet att Uniper, som driver Karlshamnsverket, eldar olja för att göra el stämmer - men inte anledningen. 2021 var Karlshamnsverket igång under 785 timmar. 9 timmar användes till elkonsumtion i Sverige! Den absoluta merparten, 776 timmar, gick på export till andra länder eftersom det var lönsamt för Uniper, ett tyskt multinationellt energiföretag. Allt enligt professor Lennart Söder, KTH.

Uppenbara lögner förde SD in i maktens korridorer. Det är bara att instämma i L-ledaren Johan Perssons ord efter valet: ”man säger en sak före valet, sedan är det val och efter valet säger man något annat.” I en debattartikel i Expressen den 28 februari 2022 skriver bland andra Oskar Sjöstedt, SD, att ”Sverige behöver inte kortsiktiga och ogenomtänkta populistiska förslag, utan en energipolitik som säkerställer en långsiktigt konkurrenskraftig och tillförlitlig energiförsörjning. Att lösa Sveriges omfattande problem kommer att ta tid.”

Så lät det inte före valet - men det går att vinna ett val på lögner och myter.

Trött på SD