Låter det för galet för att vara sant?

Det är väl sin sak att man kan ha en skillnad i sin lön för att man har olika utbildningar.

ANNONS
|

Det säger jag inget om, det är rätt och riktigt, så det ska vara. En person med gymnasial utbildning ska ha lägre lön en person som har en vidareutbildning genom till exempel universitet eller högskola.

Men tänk er den tanken först och främst att du är en del av ett arbetslag och ni får olika ersättningar för att ni arbetar natt. Den ene i arbetslaget får 50 procent högre ersättning för den obekväma arbetstiden än dig trots att ni arbetar under samma timmar.

Och inte nog med det, samma person får också av arbetsgivaren mer tid för återhämtning genom att den får av arbetsgivaren mer fördelaktig arbetstidsförkortning än dig.

ANNONS

Låter det för galet för att vara sant?

Tyvärr är det den verkligheten du har att vänja dig vid när du arbetar som undersköterska på natten på Halmstad sjukhus.

Och mitt i allt så höjs nävarna åt att detta är fel, man skriker efter en förändring och en satsning, en helhetssatsning på personal under dygnets alla timmar. En kamp som pågått nu sedan 2017.Men detta till trots så är det inget som den styrande borgerliga politiken vill höra på utan man låter denna orättvisa fortsätta.

Denna personalpolitik skapar ett ”vi och dem”. Den är inte bara diskriminerande utan också väldigt osund. Och det skapar inte heller bilden av den ”goda arbetsgivaren”.

Om man som arbetsgivare vill profilera sig som en bra arbetsgivare måste man se till helheten. Man måste driva en personalpolitik som tar om hand om personalen och ser till att personalen får en rättvis ersättning och ordentlig tid för återhämtning.

Annars blir följden att man får svårt att rekrytera kompetent personal, man får svårt att behålla kompetent och erfarna arbetskollegor, enligt mig är detta självklart, så enkelt att se och förstå, tråkigt att det inte verkar vara lika uppenbart för alla.

Fredrik Jarlestål

ANNONS