Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt USA inspirera när det gäller besöksförbud

Har sett på ett program som heter Cops några gånger, intressant är hur det fungerar i vissa stater i USA.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När polisen kommer på ett anrop angående våld i hemmet har man med sig en blankett, angående besöksförbud. Svarar kvinnan ja, fylls den i på plats, och på morgonen innan mannen släpps, har en domare utfärdat besöksförbud för mannen, ofta också med en väl tilltagen radie. Sen finns det procedurer för till exempel om mannen behöver hämta saker med mera från bostaden, men han får aldrig gå dit ensam även om han äger bostaden. Han får avvakta, kvinnan ska en gång ha en chans att hitta annan bostad, är det fråga om delad bostad blir det kvinnans.

Här är alla politiker feminister, men det är noga bara ett modeord. Förstår inte varför det ska upp i en rättegång huruvida man ska, eller ej utfärda ett besöksförbud. Har kvinnan utsatts för våld så är det hon som bestämmer, och också den enda som ska kunna upphäva ett förbud. I dessa stater i USA är det en domare som utfärdar förbudet direkt och saken är klar. En del män får även fotboja. Sen kommer en rättegång angående våldet kvinnan blivit utsatt för. Finns en del att lära.

Sen ska både kvinnan och mannen ges samtalsterapi, viktigt för båda.

TS