Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Låt gammalt och slitet bli nytt

Naturskyddsföreningens kampanj ”Fixa grejen” vill guida och ge konkreta tips på hur man själv eller med hjälp av andra kan laga eller göra nytt av till exempel gamla textilier.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi vill visa på vägar mot en hållbar konsumtion. Trots klimathot och ökad miljömedvetenhet ligger svenskarnas konsumtion av varor på en fortsatt hög nivå. I Sverige lever vi som om vi hade mer än fyra jordklot.

En miljöinsats kan vara att klippa bomullsrondeller av gamla slitna och fläckiga frottéhanddukar. Om man sicksackar kanterna kan man använda dessa gång på gång och man spar bomull. Bomullsodling kräver enorma mängder vatten och är också ofta hårt besprutad och konstgödslad.

Slitna lakan som börjar gå sönder är supermjuka och perfekta att klippa näsdukar av. Mjukare och mer miljövänligt än papper.

Av dukar som fått svåra fläckar kan man sy fina kökshanddukar och av gardiner kan man göra smarta tygkassar. Ett linne­lakan med hål i mitten blir bra örngott ­eller handdukar. En trasig klänning eller kjol som sjunger på sista versen kan bli en presentpåse som inte slängs direkt.

Att ta vara på det vi redan har är lätt och spännande.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen