Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt 2019 bli året då det godas anseende återupprättas

Under framför allt de senaste tre åren har ofta viljan att göra gott utmålats som naiv och stridande mot bättre förnuft.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Uttryck som ”godhetssignalerare”, ”godhetsapostel” och ”godhetsknarkare” har på ett nedlåtande och hånfullt sätt använts mot de som förespråkat en generös flyktingpolitik eller mot de som krävt kännbara åtgärder mot fossila utsläpp.

Än mer illavarslande är det när staten eller kommunen vill ta sig rätten att reglera, misstänkliggöra och bannlysa den grund­läggande mänskliga rätten att sträcka ut handen och be om hjälp och den lika grundläggande mänskliga rätten att hjälpa den som är i nöd.

Att tiggeri i vissa fall kan vara kopplat till kriminalitet är naturligtvis inte skäl att förbjuda tiggeri i sig. Med det synsättet skulle många verksamheter behöva förbjudas. För de flesta är det väl känt att det är rättsväsendets sak att pröva när en handling är kriminell.

Tänk om 2019 kunde bli ett år då vi åter uppvärderar uttrycket godhet och tar det för naturligt att viljan att göra gott också är helt i linje med att fatta förnuftiga beslut.

Göran Lund