Låt även andra finnas till med samma självklarhet

Från 2009 ingår också könsöverskridande identitet och könsuttryck i diskrimineringslagstiftningen.

ANNONS

Replik. Apropå insändaren ”Får jag finnas till?”, 24/5.

Du vita heterosexuella man som undrar om du får finnas till. Självklart får du finnas till och jag vill också uppmuntra dig till att med samma självklarhet låta andra människor finnas till.

För dig finns det bara två kön, man och kvinna. För många av oss finns det många fler nyanser. Juridiskt sett finns det i Sverige bara två kön, det vet vi. Samtidigt tror jag att du har koll på att en del andra länder har ytterligare juridiskt kön. De allra allra flesta, dock inte alla, har också ett biologiskt kön som harmonierar med det juridiska.

ANNONS

Många fler upplever sig dock inte ha sin identitet på samma sida som det juridiska och biologiska könet. Och upplevs kanske inte heller av andra helt entydigt och uttrycker sig inte heller inom det vi skulle säga är normen för man eller kvinna. Och just normer kan vara trånga och utestängande, inte bara ett enkelt sätt att få vardagen och livet att fungera.

Från 2009 ingår också könsöverskridande identitet och könsuttryck i diskrimineringslagstiftningen, det hoppas jag du har koll på. Så min förhoppning är att du ska våga njuta av alla människors färgglada mångfald i en bredare palett än vad du just nu uttrycker. Precis som jag tror och hoppas att du också kan njuta av gryning och skymning, inte endast av natt och dag.

Karin Janfalk, Halmstad

ANNONS