Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kön är lång till Karl XI:s äldrelägenheter i Halmstad
Kön är lång till Karl XI:s äldrelägenheter i Halmstad

Lång kö till plusbostäder för äldre

Ett principbeslut i kommunfullmäktige har öppnat upp för bidrag som stöd till vissa insatser, men någon produktion i den omfattning som rapporten anmälde behov av har inte kommit till stånd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För fem år sedan fick vi läsa en mycket intressant rapport om Plusbostäder som behövde byggas i Halmstad.

Tonen i rapporten var positiv och förväntansfull: ”Halmstads kommun är en inflyttningskommun med ett attraktiv läge vid kusten... och målgruppen 65 plus är en av de starkast växande av alla befolkningsgrupper”.

När rapporten skrevs ”står 755 unika personer i kö” till de 515 äldrelägenheter som då fanns att tillgå. Rapporten föreslog en snabb utbyggnadstakt med start 2021 för att under de följande fem åren ta fram 250 nya plusbostäder per år för att ”komma ifatt marknaden”. Fyllinge och Ranagård nämndes som lägen som skulle ligga rätt i tid för satsningar på plusbostäder.

Ett principbeslut i kommunfullmäktige har också öppnat upp för bidrag som stöd till vissa insatser, men någon produktion i den omfattning som rapporten anmälde behov av har inte kommit till stånd.

Men i juni månad i år får vi en ny redovisning av kösituationen till det som fortfarande kallas ”äldrelägenheter”. Totalt står nu 1356 ”unika personer” i kö. Nästan en fördubbling sedan rapporten om plusbostäder skrevs. Någon planering för tillskott på Ranagård av denna bostadstyp verkar inte finnas. Flest i dag är 395 köande till äldrelägenheterna vid Karl XI inne i centrum. Därefter följer Nyhem med 230, Pålsbo med 201, Akvarellen med 187 och Västersol med 181. Att ”komma ifatt marknaden” verkar inte vara en gällande politisk målsättning.

De närmaste åren kommer behoven av plusbostäder att växa sig större. Enligt SCB:s beräkningar väntas Halmstad öka med drygt 12 000 invånare upp till ca 115 000 mellan år 2020-2030. Åldersgruppen 65 plus beräknas vara 25 000 av befolkningen år 2030. Inom äldregruppen väntas 80 plus öka mest, från cirka 5 000 i dag till nära cirka 9 000 år 2030.

Nu måste politikerna som ska väljas till ett nytt kommunfullmäktige i september ge klara besked var de står i frågan om planering för plusbostäder i framtiden. Konkreta åtgärder brådskar för att kunna anpassa boenderesurserna enligt de faktiska behoven i Halmstad.

Grupp 28%