Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Lägg ned mobilen och prata med era barn!

Vad är det som händer med barn och ungas språkutveckling? Vi som fick barn innan den smarta telefonen var ett självklart inslag i vardagen, pratade med våra barn, hela tiden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi kommenterade vad vi såg när vi var ute och gick, vi sa ”titta” och vi förklarade och berättade för barnen om det vi såg och upplevde.

I dag är alldeles för många föräldrar upptagna med sin telefon när de borde ägna uppmärksamheten mot sina barn.

Jag ser dem varje dag, föräldrar med barnet i barnvagn eller vid handen, föräldrar på en bänk vid lekplatsen eller ännu värre, vid sidan av bassängen när barnet badar, fullt upptagna med att prata med en osynlig mottagare i stället för att interagera med sitt barn. Ännu värre är det när dessa vuxna inte ens tar blicken från telefonen, de är fullt upptagna med att lägga upp den senaste uppdateringen eller kommentera någon annans.

Patricia Kuhl, professor vid Speech and Hearing, University of Washington i Seattle, påpekar i en artikel publicerad på netdoktor.se att det viktigaste lärandet för ett barn sker när den vuxne pratar med barnet samtidigt som de har ögonkontakt. Vidare menar hon att det sociala samspelet med andra människor och att imitera är väldigt viktigt för det lilla barnets inlärning.

Forskare vid University of Michigan och Illinois State University har genomfört en studie som visat att föräldrar som inte kan släppa sina mobiler oftare har barn som har svårt att uppföra sig vilket väl egentligen inte är så konstigt? Det är bättre att få uppmärksamhet för något dåligt man gjort än att inte få någon uppmärksamhet alls.

Vi som jobbar i skolan upplever det dagligen, barn som formligen skriker efter uppmärksamhet, se mig, hör mig! Vi märker också tydligt hur barnens språkutveckling och ordkunskap blir sämre och sämre. Teknik på gott och ont men när den ersätter så mycket av den naturliga, sociala interaktionen är det något som inte stämmer.

Lärare i svenska