Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnodagen – för respekt

Respekt – det kräver Amnesty International med anledning av årets kvinnodag den 8 mars. Respekt genomsyrar utställningen som Amnestygruppen 168 visar på Stadsbiblioteket i Laholm.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Att kvinnor inte respekteras blir särskilt tydligt i ofria länder. Kvinnorna i Saudi­arabien får inte röra sig utomhus utan att åtföljas av en manlig anhörig. I praktiken är de omyndiga och rättslösa. Visst tillåts kvinnor nu att rösta (sedan 2005), men bara i kommunala val med av myndigheterna utsedda kandidater. Laholms Amnestygrupp kämpar för två manliga människorättskämpar som sitter fängslade, dömda till tio respektive elva år. Kvinnorna som har stött dessa män och deras organisation ACPRA kan inte nämnas, de är rädda för repressalier. Respekt?

Ett annat land, Burma (Myanmar) styrs av en militärjunta. Landet är kluvet inte minst på grund av sin kolonialhistoria och sina olika folkslag. Bo Lindholm, Laholm, är Amnestys samordnare för Burma. Utställningen berättar om sju olika kvinnoöden. En kvinna, Hnin Pan Eain, har ägnat sitt liv åt politiska fångar. Det började med hennes man som fängslades. Han hade deltagit i en demonstration mot militärjuntan 1988. För att besöka sin man i en kvart reste kvinnan 90 mil. ”Utan mina vänner hade det aldrig gått”, minns hon. Till sist flyttade hon närmare fängelsestaden. Nu är mannen fri. Kvinnan, över 50 år gammal fortsätter att hjälpa andra fångar.

Man hjälps åt och inspirerar varandra som den burmesiska läkaren dr Cynthia Maung som startade ett sjukhus i Thailand vid den burmesiska gränsen. Cynthia Maung uppmuntrade Daw Aye Mar att bli socialarbetare speciellt för kvinnor. Ma Phyoe Aung, en engagerad studerande, fängslades som tjugoåring 2008. Hon hade hjälpt orkandrabbade människor (cyklonen Nargis dödade över 138 000 människor i Burma!). Efter att ha släppts fri har hon startat Wing Institute i Burma 2016 för vidareutbildning av burmesiska ungdomar.

Visa respekt och höj din röst, det står de burmesiska kvinnorna för, utsatta men orädda. De kräver all vår respekt!

Kvinnor för Fred Laholm

Gunaino Enqvist

Lena Angviken

Susanne Gerstenberg