Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Kraftiga åtgärder” för att förhindra smittspridningen - vilka då?

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande hög i Sverige och Halland är ett av de län som är mest drabbade där sjukvården numera tvingas ställa in nödvändiga operationer, såsom hjärt-, cancer- och höftledsoperationer.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Varje insats spelar roll”, 27/3.

• Efter en fest har 46 studenter vid Högskolan i Halmstad testats positiva.

• Köpcentrum fylls med köpsugna familjer där alla går in i bland annat matvaruaffärer, trots att det rekommenderas att endast en familjemedlem handlar.

• Personal i affärer blir utskällda då de tvingas säga till när fler än det tillåtna kundantalet överstigs.

• Lekland inomhus är öppet där barn och medföljande föräldrar samlas.

• Inget obligatoriskt krav på munskydd i kollektivtrafiken och i affärer.

• Ytorna där man riskeras att smittas av covid-19 viruset är många men landshövdingen och ett länsråd anser att man tillsammans med regionen, kommunerna och andra organisationer vidtagit kraftiga åtgärder för att förhindra smittspridningen.

Vilka då?

Lasse

Svar direkt

Hej Lasse, tack för din replik. På alla de punkter du nämner har vi på Länsstyrelsen gjort åtgärder inom det lagutrymme och de möjligheter vi har. Vi har i över ett år samverkat med kommuner och Region Halland för att minska smittspridningen. Vi utför kontinuerligt tillsyn, följer efterlevnaden och informerar bland annat affärer och gym om vad de ska göra – detta rapporterar vi sedan in till regeringen. Utöver det sprider vi löpande uppdaterad information till alla i länet.

Du har helt rätt i att det går att göra mer och utifrån de punkterna du presenterar så betonar det ytterligare varje enskild människas insats. Det går inte att stoppa spridningen om inte alla gör sitt yttersta. I slutändan är det ändå den enskildes ansvar som gör att åtgärderna får effekt. Varje insats spelar roll!

Brittis Benzler

landshövding

Jörgen Peters

länsråd