Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsten hotas om SD styr

Konst blir inte tidlös och klassisk förrän någon bevarat samtidskonsten till eftervärlden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I en TT-intervju säger Jimmie Åkesson att invandrare i landet måste ”tillgängliggöras våra värderingar och vårt sätt att tänka, då får kulturpolitiken en viktig roll.” Med våra och vårt är det knappast de liberala fienderna C och L som åsyftas. Att SD i Halmstad, som gick till val på att stoppa ”sosseriet” men sedan röstade för S-ledd fullmäktige då man ville ”röra om i grytan”, skulle utnyttja en kris till att spela pålitliga och ansvarstagande är föga överraskande. Det var klokt av C att inte gå på den finten.

Med hänvisning till Sölvesborg som styrs av SD, KD och M säger Åkesson: ”vi ska köpa in konst... som inte splittrar, väcker anstöt eller provocerar.” Kommunen ska ”prioritera klassisk, tidlös konst framför utmanande samtidskonst”, säger SD:s kommunalråd i Sölvesborg. Med det synsättet hade dagens klassiska verk legat pyrt till. Van Goghs konst ansågs både ful och provocerande under hans livstid. Men konst blir inte tidlös och klassisk förrän någon bevarat samtidskonsten till eftervärlden.

En målning av Van Gogh, ett självporträtt. Bild: Peter Dejong
En målning av Van Gogh, ett självporträtt. Bild: Peter Dejong

Tankekontroll är diktaturens verktyg, staten styr kulturen mot högre ideologiska mål. SD vill kalla chefer på SVT till förhör om program som partiet ogillar och polisanmäler Norrköpings museum för foton som misshagar partiet.”Tillsammans med M och KD kan vi lägga om kultur- och mediepolitiken på allvar” säger Aron Emilsson (SD).

I Sölvesborg har SD-KD-M-styret brutit principen om armlängds avstånd mellan politik och förvaltning. Begränsade inköp av icke svenskspråkig litteratur på biblioteket frångår Bibliotekslagens krav på lika service i hela landet.

På kommunhuset hissas inte Pride- eller FN-flaggan trots att FN-dagen är allmän flaggdag. Men här firas inte mänskliga rättigheter. Slöjförbud föreslås i strid mot grundlagen. Men det är väl i Iran som staten bestämmer hur kvinnor ska klä sig? Om Alliansen i Halmstad utökas med SD så blir det C och L som får ge vika, liksom den fria kulturen.

Göran Lund