Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt elitlagen spela för tomma läkare, enligt tysk modell. Klubbarna behöver intäkterna för TV-rättigheterna. Bild: Johan Persson
Låt elitlagen spela för tomma läkare, enligt tysk modell. Klubbarna behöver intäkterna för TV-rättigheterna. Bild: Johan Persson

Kommunråd: Låt fotbollshjärtan slå även i år

När våra elitidrottslag nu står inför sin kanske största ekonomiska utmaning någonsin är det viktigt att komma ihåg att elitidrottens positiva effekter sträcker sig långt utanför matcharenan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Våra halländska elitlag i fotboll är i mycket hög grad beroende av de intäkter som TV-rättigheter ger dem. På sista raden handlar det om tiotals miljoner kronor i intäkter som riskerar att gå förlorade. När möjligheten att erbjuda spel inför publik är borta och när sponsorintäkterna viker i pandemins spår är TV-sända matcher den enda stora intäkten som kvarstår. Detta är också skälet till att fotbollsligor över hela världen nu öppnar upp för spel inför tomma läktare, men med en stor och engagerad publik i TV-sofforna.

När våra elitidrottslag nu står inför sin kanske största ekonomiska utmaning någonsin är det viktigt att komma ihåg att elitidrottens positiva effekter sträcker sig långt utanför matcharenan. Inte bara för att tusentals arbetstillfällen står på spel över hela landet, utan elitidrotten är också brett engagerad i våra lokalsamhällen och bidrar på många sätt till arbetet med att minska segregation och att stärka människor som behöver stöd på arbetsmarknaden. Elitidrotten har också stora positiva effekter på ungdomsidrotten, inte minst som förebilder.

Vi uppmanar därför Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet att göra allt som står i deras makt för att tillsammans med våra elitlag hitta en lösning som möjliggör en uppstart av våra fotbollsligor och som samtidigt skyddar samhället mot smittspridning. Låt våra fotbollshjärtan slå även i år!

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsen ordförande, Halmstad

Ann-Charlotte Stenkil (M)

kommunstyrelsen ordförande, Varberg

Per Svensson (S)

kommunstyrelsen ordförande, Falkenberg