Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalpolitik är en viktig fråga som vi tycker förtjänar hög prioritet, skriver fem representanter för V. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Personalpolitik är en viktig fråga som vi tycker förtjänar hög prioritet, skriver fem representanter för V. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kommunen ska vara en förebild som arbetsgivare

Vi delar din oro över bristen av vård-och omsorgspersonal.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Ingen vill utbilda sig till detta träl-yrke”, 14/5.

Anne (trött USKA) skriver att ingen vill utbilda sig till detta träl-yrke.

Tråkigt att höra att du ser ditt arbete som ett träl-yrke. Så vill inte vi i Vänsterpartiet att någon ska se på sitt yrke. Personalpolitik är en viktig fråga som vi tycker förtjänar hög prioritet. Vi vill att kommunen ska vara en förebild som arbetsgivare. Normen för anställning ska vara heltid. Som det är nu har kommunen misslyckats med att införa en hållbar och hälsosam heltid, speciellt inom vård och omsorg.

Vi håller med om att det krävs bättre återhämtning och tid för ledighet. Vi anser att personalen oftast själva vet vad som är bäst schema för sig själv och för verksamheten. Kontinuiteten är även viktig för personalen genom att både känna vårdtagarna och känna sig trygg på sin arbetsplats.

Genom att erbjuda hållbara arbetsvillkor, hållbar heltid, god arbetsmiljö, slopa minutstyrningen, fler kollegor och rättvis löneutveckling skapas förutsättningar för en verksamhet där personalen trivs och stannar kvar.

Vi delar din oro över bristen av vård- och omsorgspersonal. Ett sätt att vända denna negativa utveckling är att lyfta och höja statusen för undersköterskor genom att erbjuda fast anställning för de som går ut från omvårdnadsprogrammet. Andra satsningar för att få fler att välja yrkesprogram är till exempel att erbjuda körkort på fler utbildningar.

V driver frågan om sänkt heltidsmått i samhället till sex timmars arbetsdag och 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Vi anser att en arbetstidsförkortning skapar mindre stress, färre sjukskrivningar och ger fler möjlighet att arbeta fram till pensionen och därför en högre pension. Kvinnors livslön är oftast lägre än mäns för att kvinnor traditionellt ofta arbetar ofrivillig deltid.

V vill införa arbetstidsförkortning med bibehållen lön i kommun. Med start inom välfärdsyrken, att medarbetare mellan 62 - 65 år får sänkt arbetstid eftersom dessa yrken är slitsamma och för att fler ska orka arbeta till pensionen utan att bekosta sin egen arbetstidsförkortning.

Tania Bengtsson (V)

Mikael Ekfeldt (V)

Angela Tabe (V)

Willy Frithiofsson Schütt (V)

Maria Johansson (V)