Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Kommer lärarstudenter ta examen?

Mitt i tentaveckan avbryts skrivandet ständigt till följd av alla tv-sända presskonferenser.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Där talas det om att inte umgås med andra än dem man bor tillsammans med, max åtta personer på allmänna sammankomster, jobba hemma och distansundervisning. Vi studenter lyssnar, tar saken på allvar och stänger in oss.

Snart kommer vardagen att förändras drastiskt, det är dags för verksamhets förlagd utbildning, med andra ord praktik. Detta med start samma vecka som nya regler om max åtta personer införs. Praktik är gynnsamt för att säkerställa kvalitet i utbildningen, studenter ska på samma villkor ingå i verksamheten som de anställda. Det finns en baksida. Gå inte dit om du är sjuk. Anställda kan till skillnad från studenter sjukanmäla sig utan större konsekvenser. Varje utebliven praktikdag ska tas igen. Konsekvensen kan komma bli att praktikdagar tas igen samtidigt som det föreligger andra obligatoriska moment. Missar vi ett obligatoriskt moment, ja det ska också tas igen. En icke fullt genomförd praktikperiod eller frånvaro under obligatoriskt moment innebär: inget slutbetyg. Inget slutbetyg innebär: du fastnar i en spärr till följd av uppflyttningskrav. Fastna i en spärr innebär: börja i klassen som läser en termin under dig. Vi hänvisas att ta kontakt med programansvariga om anpassad undervisning för studenter är i riskgrupp. Svaret: ansök om studieuppehåll, följt av en adress med mer information.

Åk inte kollektivt! - merparten av oss studenter har blivit placerade på en praktikplats i en annan kommun eller län. Håll avstånd!? - Omöjligt. Men det gör inget, det finns lite dokumenterad smittspridning bland förskolebarn. Vänta? Barn under 6 år provtas inte för covid-19. Men den detaljen läggs inget större fokus på. Och visst var det brist på förskollärare?

/Lärarstudent