Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elpriser och nya förslag är ämne för insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT
Elpriser och nya förslag är ämne för insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Komiskt – eller genant – förslag om el

Självklart räknar det stora partiet med att under pågående elprisdebatt kunna plocka politiska poäng oavsett om förslaget genomförs eller ej.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under mandatperioderna 2014–2022 lyckades det lilla partiet få det stora partiet i regeringen att gå med på sin dröm att fortsätta avveckla kärnkraften. Att stänga fyra fungerande kärnkraftsaggregat hade vid den tidpunkten inget att göra med vad som var bäst för Sverige, elabonnenterna eller klimatet. Flertalet analyser visade på allvarliga konsekvenser ur redundans- och effektsynpunkt och för höjda elpriser, men klingade ohörda.

Det stora och lilla partiet hävdar dock med bestämdhet att det var ”marknaden” som tog besluten och inget man kunde påverka. Intresset var kanske heller inte så stort när lilla partiet nu såg möjligheten att få sin dröm uppfylld, och det stora partiet därmed kunde sitta kvar vid makten.

Det stora partiet är nu i opposition och påstår att elmarknaden inte fungerar för vanligt folk och att samhället därför måste återta kontrollen och säkra låga elpriser. Förslaget är att regeringen skriver avtal och handlar upp ”folkhemsel”!

Förslaget förändrar ingenting ur redundans- eller effektsynpunkt, eller minskar andra risker som energipolitiken medför. Problem kvarstår många år framöver och kommer sannolikt öka.

Självklart räknar det stora partiet med att under pågående elprisdebatt kunna plocka politiska poäng oavsett om förslaget genomförs eller ej. Man visar ju omtanke om alla elabonnenter till skillnad mot nuvarande regeringspartier, som var emot avvecklingen av kärnkraftsaggregat! Man kan i bästa fall se förslaget som komiskt eller populistiskt, men genant ligger nog närmare till hands!

Elingenjör