Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Knuffa på för en rättvis klimatskatt

Höjda skatter på utsläpp av växthusgaser är nödvändigt för att, om möjligt, hindra en klimatkatastrof. Tack för ledar- spalten där du påpekar att ett nytt skattesystem måste utformas, som förutom att vara effektivt och klimatneutralt också måste ha en omfördelande funktion.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå Karlssons kolumn ”Skatterna måste bli klimatneutrala”, 14/3.

Kanada har sen årsskiftet infört en speciell typ av koldioxidavgift, som kan bidraga till att vi alla är villiga att betala stigande skatt för våra utsläpp, samtidigt som vi motiveras till ett hållbarare levnadssätt:

Avgiften läggs på allt som ger koldioxidutsläpp som till exempel bensin, diesel och flygbränsle. Pengarna som insamlas går inte till statskassan utan delas ut tillbaka till medborgarna! Lika mycket till varje medborgare. Ett hållbart leverne ger mer pengar tillbaka än skatten du betalar in och vice versa.

Skattehöjningar på bensin och diesel har utlöst mycket protester och var den tändande gnistan för upproret i Frankrike. De gula västarna blev symbolen för den folkliga protesten mot Macrons åtstramningspolitik. I Sverige riskerar vi liknande uppror om inte boende på landsbygden kompenseras.

Efter att cirka 1,5 miljoner skolungdomar och sympatisörer över hela världen deltagit i klimatdemonstrationer skriver finansminister Magdalena Andersson på sin Facebooksida: ”Ansvaret för klimatomställningen ska inte vältras över på vanligt folk. Kollektiva insatser är avgörande och då ska politiken gå före och ta ansvar genom exempelvis stöd till klimatsmarta lösningar och framtidsinriktad lagstiftning”. Låt oss knuffa på lite!

Låt oss bombardera Magdalenas Facebooksida med uppmuntrande uppmaningar att arbeta för en rättvisare klimatskatt till exempel den som Kanada infört!

Bengt Svalander