Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kloka politiker har alltid lyssnat till olika experter

Politik. Kloka politiker har i alla tider lyssnat till olika experter och därefter fattat beslut.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Apropå insändaren ”Risken med att hänvisa till expertisen”, 18/3.

Det är så vår demokrati fungerar – inget konstigt med det.

Men i dag finns flera undantag. Allt ifrån den faktaresistente Trump, som menar att forskningsrön inom många områden är ”fake news”, till vår egen mini-Trump, SD:s ledare Åkesson. Insändarskribenten menar att det finns risker att lita till expertis. ”Migrationskris” och hanteringen av situationen med corona, covid-19 nämns som exempel.

Oavsett antalet har SD ältat hatet mot våra invandrare alltsedan partiet grundandes 1988.

I en debattartikel i Aftonbladet i november 2019 upprepar SD:s partiledare Åkesson mantrat: ”Mass- invandringen har slagit sönder nationen.” Av världens 71 miljoner flyktingar 2018 sökte cirka 21 000 asyl i Sverige, knappt 0,03 procent. Ändå framställs flyende medmänniskor som ett hot mot den svenska välfärden. Hotet är så stort att Åkesson måste åka till Turkiet och dela ut lappar till de 100 000 flyende med budskapet att ”Sverige är stängt”. Hur många flygblad hade han med sig?

När det gäller coronaviruset är det klokt att göra som regeringen och de andra demokratiska partierna – lyssna på experterna. Agnes Wold, professor i bakteriologi menar att Sverige gjort det väldigt bra eftersom vi följer vetenskapen. Hon menar vidare att det kommit färska vetenskapliga artiklar med modeller över effekten av olika åtgärder. Det som Sveriges myndigheter och experter gjort är det som är effektivt.

SD-Åkessons uttalande i samband med corona-smittan om att ”en regering som bara förlitar sig på expertkunskaper inger inget förtroende”, ligger på samma nivå som hans resa till Turkiet.

Trött på SD