Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kliniken gjorde mer på två månader än regionen på tre år

Efter att ha läst artikel i HP lördagen den 8 juni angående striden om journalsystem inom vården vill jag i tron på kloka människors möjlighet att tänka om ge följande bidrag.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I februari 2017 kom jag i kontakt med Affecta då en nära anhörig under tre års tid sökt hjälp inom den allmänna vården utan att ha fått adekvat sådan. Efter att en egenremiss skickats in hade Affecta inom två månader gjort det som på tre år inte hänt: utöver att ha meddelat tid för ett första besök, hade de gjort en utredning, ställt en diagnos och gett rätt stöd och medicinering. Och täta uppföljningar under fösta året, med samma personal.

När inte regionen själv kan erbjuda en lika professionell psykvård menar jag att det är utom all rim och reson att hota en så välfungerande verksamhet som den privata psykiatrimottagningen Affecta med att säga upp avtal. Det skulle vara ett hårt slag för de personer som fått vård och nya livsmöjligheter tack vare Affecta.

Jag som är född på femtiotalet förstår mig verkligen på regler och tycker dessutom att regler är till för att följas. Och ändå är min övertygelse att regler tillhör systemvärlden och är till för att stödja och underlätta livsvärlden. När system- och livsvärlden ibland krockar måste livsvärlden för människors skull gå före.

Regler ska hjälpa, inte stjälpa. Många av oss är också benägna att instämma i devisen ”ingen regel utan undantag”. Den verkar ju även Ola Johansson ha ett hum om då det ju visar sig att privata gynekologimottagningar är exempel på just detta. Lite märkligt förstås att Ola Johansson inte har en aning om varför undantaget finns just för dessa.

Dessutom handlar det i den här historian om ett journalsystem som redan är på väg ut.

Jag häpnar över den risk med andra människors liv och hälsa som regionens politiker och tjänstepersoner tar för något som nu har utvecklats till en prestige- sak.

Så, ta helt enkelt ert förnuft till fånga, gör om och gör rätt! Så att det ljus i mörkret som Affecta tänt får fortsätta att lysa.

Karin Janfalk