Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välj rätt, återstoden av dagen och alla andra dagar!, uppmanar skribenten i sin insändare om klimatet. Bild: Henrik Montgomery/TT
Välj rätt, återstoden av dagen och alla andra dagar!, uppmanar skribenten i sin insändare om klimatet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Klimatkollaps hotar – vägra konsumism!

Det är vad allt fler vetenskapliga fakta entydigt pekar på: Vi måste sluta konsumera i nuvarande takt. Ta ett steg tillbaka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Klimathotet förlamar vår förmåga att tänka och handla sunt. Dessa svårbegripliga politiska påhitt som ” klimatkompensation”, ”utsläppsrätter” och ” elbilsbidrag”. Som om den rike, individ/företag/land, kan köpa sig rätten att fortsätta släppa ut och konsumera på den fattigares bekostnad. Afrikas svältande behöver inte klimatkompensera sitt flygande, de är fullt upptagna med att överleva dagen.

Tillverkningen av elbilars batterier tömmer jordens resurser på mineraler, precis som att pumpa upp den sista oljan gör det. Vi fiskar upp den sista torsken och ålen, fast vi vet att det är fel och vansinne. Att skjuta bort de få inavlade vargar vi har kvar är ett dråpslag mot den biologiska mångfalden. Allt ska konsumeras till sista droppen. Här krävs nya tankebanor!

Det är vad allt fler vetenskapliga fakta entydigt pekar på: Vi måste sluta konsumera i nuvarande takt. Ta ett steg tillbaka, dra ner på takten! Det blir nödvändigt att ta av skygglapparna, sänka tempot och konsumera med måtta.

Nej, klimatminister Annika Strandhäll, det hjälper inte de kommande generationerna, de korkade beslut du tog till klimatets nackdel. Ingen kontroll över kärnavfallet? Nya reaktorer? Vansinne! Har vi inte folkomröstat i frågan? Man hoppas att även dina skygglappar ska trilla av.

Nu är valet avklarat och det verkar som om nya kvastar ska sopa. Det innebär ansvar, men också möjligheter. ”Business as usual” , kommer inte att funka. Klimatlarmen duggar tätt. ”Världens länder måste sjufaldiga sina klimatåtaganden om uppvärmningen ska bromsas vid 1,5 grader” - om målen ska nås till 2030, skriver DN.

Även detta är smått absurt. Att sätta ett 1,5- graders mål, när det borde vara 0 eller minus! Som om det är ok att fortsätta öka klimatpåverkan. Koldioxiden måste bort. Ett praktexempel på ett politiskt tankemönster som inger falsk trygghet, att allt blir bra av sig själv, bara vi fortsätter göra som vi alltid har gjort. Konsumismen i ett nötskal.

Kan vi ge våra barnbarn och barnbarnsbarn en framtid att tro på och leva i? Varje dag är fylld av alla dessa små små beslut, som tillsammans blir lika viktiga för klimatet. Välj rätt, återstoden av dagen och alla andra dagar!

”Small decisions for Big climate”. Rädda klimatet, avstå överkonsumtion!

Per Savonen