Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg deltog i en klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT
Greta Thunberg deltog i en klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Klimatförändring väntar

Nu händer det paradoxala, att den högre temperaturen gör att det kan bli kallare inom överblickbar framtid, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Inför senaste valet talade en inbjuden, centralt placerad partiföreträdare från Stockholm i Laholm. Han, och som det verkar även den passiva församlingen, ställde sig oförstående till att den viktigaste frågan inför valet var klimatförändringarna.

En insändare i HP hade några år tidigare (26/6 2018) uttalat samma skepsis: "Dom flesta oroar sig för klimatet, sa fru Lövin från Miljöpartiet”. Ja, inte konstigt i så fall. Det är ju inte en radiosändning, inte ett tv-program av nyhets- eller dokumentärtyp som inte nämner klimatförändringar och katastrofer eller höjda havsnivåer trots att nästan inget av detta har inträffat, eller har det?

Har flitige insändarskribenten "Fido" upptäckt några konstigheter i klimatet sedan dess? Andra har gjort det. Och det tidigt ändå. Svenske forskaren Arrhenius förutsade utvecklingen för över hundra år sedan. Hans kollega Bert Bolin gjorde det i mitten av förra seklet. Sverige arrangerade det stora miljömötet 1972. Svenska elever agerade för femtio år sedan. "Fido" märkte inget.

Nu händer det paradoxala, att den högre temperaturen gör att det kan bli kallare inom överblickbar framtid. Arktis smältande is, tillsammans med bland annat det upptinade Sibirien gör att smältvatten möter och stoppar Golfströmmen. Den teorin lärde sig Lagaholmsskolans elever i Laholm för femtio år sedan. Nu larmar vetenskapsmän om att förändringen väntar runt hörnet. Nu sker stor dramatik snabbt.

Vad prioriteras i politiken? Heja, ni mödrar, som nu demonstrerar i ”Gretas anda”!

Åke Sintring, Laholm