Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om inte de klimatdrivande utsläppen minskas, om inte kraftfulla åtgärder sätts in nu, då har
Om inte de klimatdrivande utsläppen minskas, om inte kraftfulla åtgärder sätts in nu, då har "Orolig" och alla vi andra all anledning till fortsatt mycket stor oro, skriver Gun Jönsson i en replik. Bild: Johan Persson

Klarspråk krävs i den allvarliga situationen

Om inte de klimatdrivande utsläppen minskas, om inte kraftfulla åtgärder sätts in nu, då har "Orolig" och alla vi andra all anledning till fortsatt mycket stor oro.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändarrepliken ”Åtgärder för en säker och motståndskraftig kommun finns i plan”, 24/8.

Att känna oro när man sett stormen Hans framfart är inte så konstigt. Vad hade hänt om den med full kraft träffat Halmstad och Nissan? Sådana funderingar har signaturen “Orolig” (HP 21/8).

I HP den 23/8 svarar Anna Fallkvist (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, att Halmstad har planer för att skydda samhällsviktiga funktioner främst i centrum, där de första översvämningsskydden börjar utformas i höst. Dessutom finns strategier för nybyggnation.

Då är väl allting lugnt och "Orolig" kan andas ut – men icke!

Anna Fallkvist skriver: ”De nybyggda områdena längs med Nissan anpassades för det framtida klimatet när de byggdes och så skulle vi även ha gjort med hotellet på Österskans”. Sanningen är att byggnader utmed Nissan (Söderkaj, 10–15 år gamla) redan nu har en problematik vid högt vattenstånd! Det blir inte bättre när Anna Fallkvist påstår att “klimatförändringarna förväntas innebära högre årsmedeltemperatur, ökande nederbörd och höjda havsnivåer”. Rätt ska vara att klimatförändringarna sker i detta nu, dessutom i en allt snabbare takt med för många förödande konsekvenser.

Det jag menar att Anna Fallkvist gör när hon beskriver situationen med oprecisa formuleringar – kanske för att skönmåla verkligheten, troligtvis med förhoppning att ingjuta lugn och framtidstro – är helt fel väg att gå. I den allvarliga situation vi befinner oss krävs klarspråk.

Om svaret till "Orolig" var avsett att lugna hade Anna Fallkvist även behövt redovisa vilka konkreta planer som finns på att stoppa orsaken till de eskalerande extremvädertyperna och havsytehöjningarna och när de ska genomföras. För om inte de klimatdrivande utsläppen minskas, om inte kraftfulla åtgärder sätts in nu, då har "Orolig" och alla vi andra all anledning till fortsatt mycket stor oro.

Gun Jönsson