Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Meek
Bild: Meek

KD verkar ha tappat den kristna kompassen

När det gäller frågor om flyktingar och miljöproblem hade den kristna människosynen kommit väl till pass, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I KD:s princip­program står att läsa: ”Kristdemokrati står för demokrati byggd på kristen männi­skosyn och värdegrund”. I en tid när två av mänsklighetens viktigaste frågor, klimat- och flyktingkrisen, verkligen skulle kunna låta kristen etik göra skillnad, flyr KD från sitt ansvar och närmar sig i stället SD. Ett parti som inte tar klimatkrisen på allvar och vars förhållningssätt till migranter är ett hån mot Kristi ord: ”vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig”.

Underlåtelsesynd i klimatfrågan kommer att medföra gigantiska migrationsströmmar. Dessvärre finns det en viss samsyn mellan KD och det enda parti i Sveriges riksdag som inte står bakom Klimatlagen vars syfte är att minska kol­dioxidutsläppen.

I den SD-anpassade budget som KD och M lade fram under pågående regeringskris föreslogs dramatiska nedskärningar inom klimatområdet. Anslag till solceller och klimatklivet halverades och flygskatten avskaffades.

I Halmstad var införande av P-skiva KD:s främsta lokala valfråga. När stadsplanerare och alla andra sunda krafter verkar för att begränsa bilismen i våra städer lockar KD med gratis parkering i en stadskärna som redan besväras av hälsovådlig trängsel, buller och avgaser från biltrafik.

När Galileo Galilei 1633 ställdes inför inkvisitionen var det kyrkan som drev åtalet mot upplysning och vetenskap. I dag är det konservativa politiker tillsammans med fossila industrin, fordonslobbyn och en finansmarknad som vägrar skriva ner värdet på sina fossila tillgångar, som driver kampen mot upplysning och vetande.

KD säljer sin själ när kortsiktiga opinionsmässiga vinster för partiföreträdare som inte har några andra värderingar och mål än de som ger framgång och makt, tillåts gå före långsiktigt hållbara visioner.

Detta bådar inte gott vare sig för migranter eller vår planet.

Göran Lund