Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Klimatmötet i polska Katowice avslutades nyligen. Bild: Czarek Sokolowski

Katastrofen i Katowice

Ja nu har FN:s klimatmöte i Polen avslutats med en överenskommelse om ett regelverk över Parisavtalet från 2015.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Inte mycket, tänk om mötet beslutat om en koldioxidskatt för alla världens utsläppare eller en flygskatt för att få ner onödiga flygresor. Varför ska flyget ha en gräddfil när vi bilister tyngs ner av skatter? Men kanske ännu viktigare, mötet borde beslutat om en mänsklig ”skyldighet att inte skräpa ner i naturen”.

Men den stora katastrofen är att i den stora staden Katowice eldar man, enligt ett reportage i SVT, med kol på fastighetsnivå! Om staden haft ett utbyggt fjärrvärmesystem hade mycket mindre bränsle behövts för stadens uppvärmning men framför allt skulle lokala föroreningar reducerats till ett minimum.

Fjärrvärmen har tyvärr tappat fart även i Sverige. Enligt min uppfattning är en anledning att fjärrvärmens branschförening uppslukats av Svensk Energi. I branschtidningen Energi finns mycket lite om fjärrvärme. Om jag blickar tillbaka till 1970-talet då all uppvärmning skulle ske med elvärme har vi nu stora likheter med att alla transporter i dag ska ske med el! Notera att om en elbil körs i ett land med den huvudsakliga elproduktionen baserad på fossila bränslen, i kondensverk (inga fjärrvärmesystem) är det bättre för miljön att köra fordonet på bensin eller diesel.

Avslutar med att konstatera att när ledarkrönikören i senaste numret av Energitidningen försöker berömma fjärrvärmen för att systemen tar hand om ”restvärme” blir resultatet klent. Ledarskribenten menar bland annat att det är av stor vikt att spillvärmen kommer från icke fossil energiform! Fjärrvärmesystemen gör nytta genom att använda spillvärmen i systemet. Denna energimängd behöver alltså inte produceras vilket innebär noll påverkan i produktionsledet. Vad spillvärmen har för ursprung är någon annans problematik och skall absolut inte överföras till fjärrvärmen. Fjärrvärmesystemen använder energi som annars går till spillo!

Krister Joneken

Energikonsult