Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den viktigaste resursen inom all vård är personalen. Missköter man den blir det inte mycket kvar till vård för alla äldre och behövande, skriver ”Hocke”. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den viktigaste resursen inom all vård är personalen. Missköter man den blir det inte mycket kvar till vård för alla äldre och behövande, skriver ”Hocke”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Katastrof är ett milt ord för hur det ser ut

Många har protesterat och haft åsikter – vad hjälpte det?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den här frågan om hälsoscheman inom hemtjänsten är ständigt aktuell. Merparten av de anställda har protesterat, lämnat sina åsikter vid medarbetarsamtal, pratat med facket och allmänt uttryckt sina negativa åsikter till chefer och medarbetare. Vad hjälpte det?

Arbetsgivare hänvisar till forskning och utredningar tillsatta av de själva. Forskningen är förmodligen utförd på möss eller möjligen på apor. Människorna som arbetar inom hemtjänsten har man inte lyssnat på. Styrande anser sig helt enkelt veta bäst, varför ska vi ta hänsyn till vad arbetarna tycker? Vi vill bara det bästa för dem ...

Hälsoschema innebär bland annat att långledighet inte är bra. Tidigare kunde många ha ledigt fredag–söndag, eller lördag–måndag. Alltså tre dagar sammanhållande ledighet. Detta ansågs vara förkastligt, så då drog man ner arbetstiden per dag i stället. Så många får alltså arbeta fler dagar per månad med högre kostnad för arbetsresor som resultat. Det är bra för individen! Inte nog med att de anställda arbetar varannan helg, nu får de även ta sig till arbetet oftare. Det kallas hälsoschema!

Nu har man kommit på att personalen mår så oerhört bra att man inför kvällspass också. Människor som arbetat dagtid hela sitt liv tvingas nu att arbeta på kvällen också. ”Det blir jämlikare så” ... Många som endast jobbar kväll och natt trivs med det och har valt det. Nu tvingas de arbeta dagtid, tvärt emot deras vilja och önskan samtidigt då som dagtidare tvingas till kvällspass. Finns det någon logik i detta Halmstads kommun?

Den viktigaste resursen inom all vård är personalen. Missköter man den blir det inte mycket kvar till vård för alla äldre och behövande. Det är konstant brist på personal inom hemtjänsten, vårdtagare blir lidande när de betalar för x antal timmar och får kanske 10–20 procent av den tiden.

Medicin delas inte ut enligt schema då tiden inte finns, människor glöms bort i stressen. Tidsplanerare drar ner på tiderna med chefens goda minne var dag. Katastrof är ett milt ord för hur det ser ut.

Hocke

LÄS OCKSÅ: Arbetet med att införa kritiserat schema återupptas

LÄS OCKSÅ: Efter kritiken mot hälsoschemat – nu får anställda lämna synpunkter

LÄS OCKSÅ: Åtta enheter i hemtjänsten först ut med kritiserat schema