Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan du se dina barn i ögonen och säga att du gjorde allt du kunde?

Barn och ungdomar är den grupp, världen över, som är mest oroliga för framtiden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Här vid stranden sitter ett par grabbar. De och andra barn vet en hel del om klimatkrisen, mycket mer än många vuxna tror. De har sina ”paddor” och de pratar om det i skolan och så vidare. Greta Thunberg känner de väl till.

Håller vi på att förstöra våra barns framtid? Ibland är det svårt att svara men det är viktigt att de får svar. Det skall naturligtvis vara ärligt men också kunna ge framtidstro.

Det är förstås inte så lätt när man själv delvis har klimatångest. Varför tar då inte någon stark politiker på sig ledarrollen och driver klimatfrågorna på det sätt som behövs?

Nu låter man Greta, en 16-årig tjej ta på sig ”ledartröjan” – vilken hon i sig gör bra. Men det behöver alltså tas stora krafttag, genom bland annat politiska beslut, för att ställa om så att vi får en hållbar utveckling för hela vår planet.

Vi kan inte vänta. Det är bråttom. Detta inser förmodligen de flesta men besluten och omställningen måste gå snabbare – vilket forskarna för övrigt är helt eniga om.

Det blir ödesdigert för oss alla att avvakta. Vad väntar man egentligen på?

Barn och ungdomar är den grupp, världen över, som är mest oroliga för framtiden. Det finns förstås en kraft i detta när de samverkar.

Men kan du se dina och andras barn i ögonen och säga: Jag gjorde vad jag kunde för att ni skall få en hållbar framtid?

”Framtidsoptimist” (trots allt)