Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”En kärnkraftsdebatt med hittepåargument likt populistiska utspel är att föra folk bakom ljuset, elpriset är här och nu, och kräver mer än så” Bild: Adam Ihse/TT
”En kärnkraftsdebatt med hittepåargument likt populistiska utspel är att föra folk bakom ljuset, elpriset är här och nu, och kräver mer än så” Bild: Adam Ihse/TT

Kärnkraftsoffensiv som handlar om att föra folk bakom ljuset

En kärnkraftsdebatt med hittepåargument likt populistiska utspel är att föra folk bakom ljuset, elpriset är här och nu, och kräver mer än så.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Beklämmande att se hur kärnkraftsdebatten förs från folkvalda politiker och partier, liknar mer populistiska utspel. Att bygga nya kärnkraftverk som kommer producera el tar cirka 10–15 år (I Finland tog det 16 år att bygga och i dag producera el).

Sedan bör man ju vara medveten om att i Finland är den elen som produceras av kärnkraften två–tre gånger dyrare än svensk vindkraft, priset från den nyinvigda kärnkraftsreaktorn i Frankrike är sju gånger dyrare än svensk vindkraft. Vem ska betala detta? Är det konsumenterna? Eller staten? Detta är en fråga som aldrig någon nämner.

Sedan pratar vissa om små SMR-reaktorer vilka producerar obetydligt med el, behövs kanske 20 stycken för att nå upp till vad en vanlig reaktor svarar för. Vill invånarna runt om i landet ha massa radioaktiva apparater som närmaste granne? En kärnkraftsdebatt med hittepåargument likt populistiska utspel är att föra folk bakom ljuset, elpriset är här och nu, och kräver mer än så.

Niclas Erlandsson, Centerpartiet