Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

”Kärnkraftsel” bör säljas till högre pris till de som vill ha

Bengtsson har rätt i sitt konstaterande att jag har min framtid bakom mig. Jag är snart 70 år och har alltså huvuddelen av mitt liv bakom mig, men vad har detta i en debatt om kärnkraft att göra?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Svar till Håkan Bengtsson 2/5

Däremot har Bengtsson fel i att det byggs 55 kärnkraftverk. Det byggs på cirka 55 kärnkraftsreaktorer men ett kärnkraftverk består ofta av flera reaktorer.

Eftersom en reaktor tar minst 10–15 år att bygga, så är det inte så många som blir färdiga per år. Dessutom avbryts byggen och gamla reaktorer stängs. Det finns cirka 450 kärnkraftsreaktorer i drift i världen. Den internationella klimatpanelen (IPCC), som M, SD, KD och L ofta hänvisar till, har i ett räkneexempel funnit att det skulle behövas fem gånger mer kärnkraft än det finns nu i världen för att öka kärnkraftens andel av den globala energianvändningen till blygsamma 13 procent.

Det skulle kräva nästan 2 000 nya reaktorer av dagens storlek. Ett tillskott på några reaktorer per år ser inte ut som en ljus framtid. Kärnkraftens framtid såg mycket ljusare ut på 1960- och 1970-talen.

De flesta reaktorer som byggs nu, byggs i Kina och Ryssland där kärnkraft inte konkurrerar på en elmarknad. M, SD, KD och L har insett att kärnkraften har svårt att konkurrera i Sverige. De mumlar om ekonomiskt stöd, men vill inte berätta hur och vem som ska betala. Att höja den statliga inkomstskatten för att subventionera kärnkraften skulle deras väljare nog inte gilla.

För att minska risken för elbrist när det är kallt vore det bättre med ett högre pris för oss elkunder när många samtidigt använder mycket el och elbolagen får betala mer till elproducenterna. Men, det skulle inte hjälpa kärnkraften som behöver stöd även när det inte är kallt.

Jag har ett förslag. Låt kärnkraftsanhängare köpa ”kärnkraftsel” till högre pris, på samma sätt som miljövänner länge har kunnat köpa ”grön el”.

Då visar det sig snart hur stort stödet är för svensk kärnkraft.

Jan-Erik Mattsson