Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kärnkraften bidrar med stabilitet

Burenius och Wiederholm menar att KD har hotat att lämna energiöverenskommelsen. Här finns skäl att nyansera.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Replik. Svar till Linda Burenius och Jennie Wiederholm (26/8) om kärnkraften.

De mesta av överenskommelsen är genomfört. Samtidigt saknas svar kring kapacitets- och effektproblemen. Därför har vi och Moderaterna fört fram konstruktiva förslag om bland annat utvecklad kärnkraft, forskning och en effektutredning. Detta utifrån ambitionen om brett stöd för en uppdaterad eller ny överenskommelse.

Burenius, som för övrigt jobbar i vindkraftsbranschen, och Wiederholm utmålar kärnkraften som dyr. I själva verket är det avveckling som lär kosta. El från Ringhals och Forsmark producerades ifjol till hälften av snittpriset på nordiska elbörsen. En färsk framtidsrapport från Energiföretagen slår fast att förlängd kärnkraft kombinerat med förnybart är billigare än bara förnybart.

Produktionskostnader för ny vindkraft ligger något under dem för ny kärnkraft, enligt antaganden från Energikommissionen. Kärnkraftsmotståndare glömmer dock ofta att hela systemet ska fungera, och att med det följer systemkostnader. Kärnkraften bidrar med stabiliserande systemtjänster som vindkraften saknar. Den är därtill planerbar, medan vindkraftsproduktionen varierade mellan 130 MWh/h och 6000 MWh/h i vintras. Att bygga ett system utan kärnkraft som täcker upp för vindkraftens brister blir både svårt och dyrt. I den bemärkelsen står vindkraften på de planerbara kraftslagens axlar.

Internationella Energirådet uppmanar världens länder att utveckla kärnkraften av klimatskäl. Omställningen kräver stora mängder el. Att avveckla reaktorer vid Ringhals är direkt ogenomtänkt ur klimatsynpunkt, vilket även Konjunkturinstitutet har klargjort.

I stället för att underminera kärnkraften borde Burenius och Wiederholm fokusera på Sveriges potential att trygga inhemsk elförsörjning samtidigt som vi hjälper våra grannländer att fasa ut kolen. Men då krävs utveckling av alla fossilfria kraftslag, inklusive kärnkraften.

Camilla Brodin (KD)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson