Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnkraften är dyr

Moderaterna har alltid velat fördröja en avveckling av kärnkraften. Det har bidragit till en osäkerhet som i sin tur har fördröjt utbyggnaden av överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på "Det är helheten, dumbom!" och "Energipolitik som är klimatsmart", HP 16/7.

Den 16 juli påstår Lars Püss (M) att Moderaterna vill avveckla kärnkraften, men att det ”just nu vore en synnerligen dum idé”. Moderaterna har alltid velat fördröja en avveckling av kärnkraften. Det har bidragit till en osäkerhet som i sin tur har fördröjt utbyggnaden av överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige.

Arman Teimouri (L) och Bengt Eliasson (L) skriver i sin debattartikel den 16 juli att ”energi ska vara billig” och ”Det är inte för skojs skull som vi liberaler försvarar kärnkraften”. De har alltså inte förstått att det är av ekonomiska skäl som Ringhals 2 har stängts och Ringhals 1 ska stängas. Förnybar elproduktion med vind och sol har blivit allt billigare, men deras produktion är väderberoende. Det löses inte med kärnkraft som reservkraft utan med bättre överföringskapacitet av el.

Jag har tidigare frågat Püss vem som ska betala för dyrare el om vi inte stänger ner olönsam kärnkraft. Är det alla elkunder eller endast skattebetalare som ska betala? Han har inte svarat. Kanske Teimouri och Eliasson vill svara.

Jan-Erik Mattsson