Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnkraft finansierad av Ebberöds bank?

Kärnkraft är en fossilfri energikälla, men den är inte förnybar. Kärnkraft baseras på uran som är vanligt förekommande i naturen. Uran kommer inte att finnas för alltid utan beräknas räcka i 50-100 år till.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Lars Püss (M) & Camilla Brodin (KD), 14/9.

Sol, vind, vatten och biobränsle är exempel på förnybara källor. Sverige har goda förutsättningar för förnybar energiproduktion och många av våra vattendrag används till vattenkraft. Det kommer alltid att blåsa mer eller mindre vilket skapar goda möjligheter för vindkraft.

Den mängd energi som når jorden varje dag i form av solljus motsvarar omkring 15 000 gånger den totala energiförbrukningen i världen. En bråkdel av solenergin omvandlad till el löser många av planetens energiproblem. Ett vanligt villatak i Sverige tar emot cirka fem gånger mer sol- instrålning än vad huset gör av med i energi varje år.

Lars Püss, moderaten, institutionsmäklaren, kapitalförvaltaren och it-säljaren som försökte bevisa flygets framtida miljövänlighet med en flygning till Stockholm på inblandat bränsle som inte produceras kommersiellt, skrämmer nu med att ryssen kommer med rysk gas. Till ett land med all time high elöverskott. Trots olönsamma nedlagda kärnkraftverk.

Men han tror sig veta bättre än Vattenfalls vd Magnus Hall, ingenjör. Hall säger att driva vidare Ringhals 1 och 2 är inte en lösning på klimatfrågan. Inte heller en lösning på energifrågan. Det är hål i botten på inneslutningen och att renovera det är helt orealistiskt. Bygga nytt är Ebberöds bank.

”I dag kan inte all tillgänglig produktionskapacitet utnyttjas på rätt sätt. Här ser jag ett behov av fortsatta elnätsinvesteringar och jag välkomnar om energikommissionen plockar upp frågan”, säger Magnus Hall.

Till insändande Camilla Brodin (KD), mattelärare, vill jag säga att du borde kunna räkna ut hur många villor som behöver ha solceller för hela landets elbehov skall vara täckt, utan kärnkraft!

Sune Andersson

ingenjör