Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jag vet mindre än jag vill veta om skolan i Hylte"

Vi måste minska kostnaderna, men information kring handlingsplaner och konsekvensanalyser har uteblivit.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Svar till

”Hur mycket vet beslutfattarna i Hylte om skolan egentligen?”

Som svar på din fråga från en politiker i BUN; Jag vet mycket mindre än vad jag vill veta. Det jag vet är att trycket på skolan har ökat med ca 25 procent och att antalet vuxna i skolan ökat med mer än 50 procent, det har varit hållbart i en kort period med stora statliga bidrag, men det är inte det längre då punktinsatsen från staten i det akuta skedet är över.

Jag har då också insikten i att vi måste minska våra kostnader med dels personal men jag ser också stora möjligheter att spara pengar på lokaler och kost vilket jag kämpar för att få gehör för. Kommunens Väl, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraternas beslut att minska kostnaderna med 39 miljoner är inget vi i Centerpartiet står bakom.

Det beror på allt det vi inte vet. Beslutet är endast fattat med ett belopp och ett uppdrag till alla enhetschefer, det vill säga rektorer och förskolechefer att lösa detta på sina enheter utan att de vet konsekvenserna. Jag hade önskat att vi hade fått tillgång till handlingsplaner och konsekvensanalyser, för att alla vi i nämnden skulle få en insyn i vilka besparingar som var tilltänkta och följderna av detta men än idag saknar vi den informationen, förutom den information vi får från lärare, elever och föräldrar som drabbas.

Jag har efterfrågat mer information i över en månad men får inte ut det jag efterfrågar och inte heller en förklaring till varför. Jag är av den uppfattningen att i motgång är ledarskapets viktigaste uppgift att föra ett tydligt ledarskap som visar vart vi ska, i detta fallet för att skapa ett hållbart samhälle. Ledarskapet, det vill säga politiken har nu svikit och lämnat tyngden till rektorer och förskolechefer.

De borde istället få lämna förslag till politiken som tar besluten, nu är risken stor att det tas kortsiktiga beslut som sparar pengar på dess enhet men kanske drabbar kommunen ekonomiskt framåt och framförallt att det drabbar våra barn och ungdomar på ett felaktigt vis. Tilläggas bör att det aldrig funnits något förslag om att alla elevassistenter ska bort men precis som du skriver så har vi på vissa skolor låg behörighet på lärarna och därav är det en personalgrupp som inte är aktuell att göra varsel på.

Jag har full respekt för din oro och önskar att jag som politiker fick möjlighet att ta ansvar för det som händer i verksamheten som jag är vald att ansvara över.

Malin Svan

Centerpartiet, ledamot i BUN