Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många av mina undersköterskekollegor har slutat. Många ska sluta och andra funderar på det …, skriver ”Ännu en trött undersköterska”. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Många av mina undersköterskekollegor har slutat. Många ska sluta och andra funderar på det …, skriver ”Ännu en trött undersköterska”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Jag vägrar arbeta under dessa förutsättningar

Många av mina undersköterskekollegor har slutat. Många ska sluta och andra funderar på det …

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”Heltid som norm”… Alla ska jobba heltid för det är det bästa för alla. Sägs det, men den verkliga anledningen till ”heltid som norm” är att det finns en stor brist på personal inom äldreomsorgen som bara väntas öka och detta är ”lösningen”. Men alla kan inte, vill inte eller behöver inte jobba heltid. Men de ska tvingas.

Man ska också arbeta med så kallat ”hälsoschema” (ohälsoschema) vilket innebär en rad försämrade arbetsvillkor. Bland annat resurspass inom andra enheter än sin egna och man ska hitta på en annan arbetsplats och vårda människor man aldrig träffat innan. Allra värst för de äldre som vi möter, hur vana undersköterskor vi än är. För hur bra du än på ditt jobb är så gör du det bästa jobbet för de du vårdar dagligen och känner väl. Alla är olika med olika behov och många har svårt kognitivt. Kanske rent av lider av en demenssjukdom. Dessa äldre är i stort behov av kontinuitet och så lite olika personal som kommer som bara möjligt. Det kommer bli många olika som kommer.

Många av mina undersköterskekollegor har slutat. Många ska sluta och andra funderar på det … de vill inte men tvingas till det. Jag ska förmodligen också sluta. Jag vill bara inte. Efter 20 år i ett yrke jag fortfarande trivs i. Men jag vägrar arbeta under dessa förutsättningar. Vi har sagt nej och gör det över hela Sverige. Men de kör rakt över oss! De borde väl fatta till sist? Göra om göra rätt?

Vi har förklarat varför. Det blir inte bra för våra äldre som är i stort behov av kompetent och kunnig personal. Och vi mår/kommer må väldigt dåligt… Det är ingen god personcentrerad vård vi kommer bedriva.

Undrar vilka som blir kvar att vårda dem …

Ännu en trött undersköterska