Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av all energi som världen förbrukar kommer 87 procent från fossila bränslen. Vi kan inte påverka detta faktum genom att ta ut mer el. Vi måste ändra vår sätt att leva, anser skribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Av all energi som världen förbrukar kommer 87 procent från fossila bränslen. Vi kan inte påverka detta faktum genom att ta ut mer el. Vi måste ändra vår sätt att leva, anser skribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Jag tänker inte köpa bil - hur stor blir min bonus?

Vi måste ändra vår sätt att leva. En utveckling i den riktningen ser vi inget av. I stället tillkommer ständigt nya energikrävande prylar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

En tidskrift för bilentusiaster presenterar ett antal elbilar. Ett monster till bil väger 2 500 kg, men en mer ordinär "bara" 1 900.

De bilar man ser på stan har en eller ibland två passagerare. Det är därmed i snitt 100 kg människa som skall transporteras, alltså 5 procent av den totala vikten. Om vi vill beräkna verkningsgrad, måste vi ta hänsyn till luftmotstånd och att energi läcker ut som värme från motorn och friktion mot vägbanan. Vi är nu nere eller under 4 procent utbyte av tillförd energi. När 1 kWh använts för det man vill uppnå – transport av människa – har ytterligare 24 kWh gått åt till ingen nytta. Ändå har vi inte räknat in den energi som krävs för tillverkning och underhåll av bilen.

En cykels verkningsgrad är som jämförelse 70–80 procent. Nu menar jag inte att cykeln kan ersätta bil i alla lägen. Men det finns transportmedel mellan dessa två ytterligheter.

Av all energi som världen förbrukar kommer 87 procent från fossila bränslen. Vi kan inte påverka detta faktum genom att ta ut mer el. Vi måste ändra vår sätt att leva. En utveckling i den riktningen ser vi inget av. I stället tillkommer ständigt nya energikrävande prylar.

Det har sagts mig att man kan få en bonus vid köp av elbil. Detta måste ju betecknas som totalt hjärnsläpp. Jag tänker inte köpa bil, varken elbil, hybrid eller bensinbil. Hur stor blir min bonus?

Erik Bengtsson, Halmstad