Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Hasse Holmberg / TT

"Jag får inte vara med på BB efter förlossningen"

Jag ska bli pappa för första gången - men portas från sjukhuset

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag ska i april för första gången bli pappa. Jag och min fru blir förfärade när vi läser att jag inte kommer få möjligheten att vara med på BB efter förlossningen eller vid de kommande besöken på kvinnokliniken. Jag ska heller inte få följa med om det uppstår några problem innan förlossningen. Så sent som förra lördagen var vi tvungna att åka in till sjukhuset i Halmstad för att kolla upp befarad minskad fosterrörelse. Allt gick bra. Men min fru hade aldrig velat vara där själv!

När vi väl var där under natten var det helt folktomt. Det man kan anmärka på var att sjukhuset varken hade torkpapper för händerna eller alcogel på deras toaletter vid entrén/cafeterian. Där fanns heller ingen alcogel vid själva huvudentrén ingången till sjukhuset. De flesta vanliga företag har till och med alco­gel vid sina entréer dessa dagar. Vidare läser vi att jag som pappa inte ska få följa med mitt nyfödda barn och min fru in på BB efter förlossningen! Både jag och min fru blir förfärade över detta.

De senaste veckorna har vi gått olika förberedande kurser inför förlossningen där det handlat om vikten av samarbete och hur viktigt det är att finnas där för varandra. Nu kastar Region Halland allt detta på ända och skapar extrem oro och sorg för oss blivande förstagångsföräldrar.

Varför sätter man inte riskgrupperna i karantän istället? De gamla och sjuka samt de med underliggande sjukdomar. De riskerar att bli svårt sjuka om de smittas. Inte friska unga personer.

Försätt pensionärer på servicehus och äldreboenden i karantän istället. Det är dessa personer som kommer att uppta intensivvårdsplatserna om de blir smittade. Det är dessa svårt sjuka som skapar påfrestningar på vården. Låt de unga och friska jobba och gå i skolan som vanligt och låt istället de sjuka och gamla isolera sig för att de inte ska riskera att smittas.

I stället ska jag och min fru som friska förstagångsföräldrar straffas!

Förtvivlade förstagångsföräldrar

Svar direkt

Under den situation som råder är det många som drabbas på olika sätt av nya riktlinjer och rekommendationer i syfte att skydda känsliga grupper och kunna ha en beredskap för att hantera effekter av smittspridning. Vi har stor förståelse för er situation och för de frågor du ställer i sammanhanget. De åtgärder vi vidtar är därför noga avvägda utifrån olika perspektiv, där vi nu ser att vi behöver ha de här strikta riktlinjerna.

Du nämner andra situationer där vi hade behövt ha mer kraftfulla begränsningar i stället. Dels gäller det för alla invånare att ta ansvar för att begränsa onödiga kontakter, resor med mera och dels behöver verksamheterna inom Region Halland och kommunerna se till att tydliga riktlinjer finns, efterlevs i möjligaste mån, eller på olika sätt bedöma när avsteg från besöksregler kan behöva göras.

Våra besöksregler på BB-avdelningarna är ändrade med anledning av rådande läge kring spridning av coronavirus (covid-19). Ändringen är gjord med hänsyn till dem som har fött barn och andra kvinnor som söker vård hos oss. Det handlar också om att minska risken för att våra medarbetare ska bli smittade så att vi själva även i fortsättningen kan erbjuda säker vård för våra patienter.

Prata med barnmorskan på er mottagning på Kvinno­hälsovården om du och din partner upplever oro med anledning av de nya besöksreglerna. Vår personal finns där för dig och din partner innan förlossningen, under förlossningen och för din partner och ert barn under tiden på BB.

Vad gäller handsprit så ska det alltid finnas tvål och torkpapper på våra allmänna toaletter, men handsprit har vi inte där. Vi behövde sluta fylla på med handsprit eftersom den gång på gång blev stulen. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det viktigt att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när ingen möjlighet finns till handtvätt.

Johanna Steier

kommunikationsdirektör

Region Halland