Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Israel bryter grovt mot barns rätt till frihet

Melodifestivalen och Eurovisionsfinalen uppskattas framför allt av barn och unga. Det är därför skamligt att finalen förläggs till ett land som grovt bryter mot barns rätt till liv och trygghet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Israel har skrivit under Barnkonventionen, men följer inte konventionen när det gäller palestinska barn. Det gäller både palestinska barn, som är medborgare i staten Israel och barn, som bor på ockuperade områden. Barn döms enligt militärlagar redan från tolv års ålder.

Under 2018 dödades 53 palestinska barn, mer än ett barn i veckan. Cirka 250 barn sitter i israeliska fängelser. Inga av Israels övergrepp mot barn kommer att visas under sändningen från Tel Aviv.

Israel använder Eurovisionsfesten för att rentvätta landets varumärke från ockupation och apartheid. Israel är en stat som behandlar sina medborgare enligt apartheidlagar.

Israel vill ha en stat för enbart judar, vilket flera gånger uttalats av premiärminister Netanyahu. Att en etnisk grupp anser sig vara överlägsen andra folk känner vi igen från tidigare.

Protestera mot Eurovisionsfinalen i Israel!

Lennart Andreasson

Margareta von Bothmer

Kersti Good

Sten Jacobsson

Per Johansson

Jörgen Magnusson