Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hyresgästföreningen har startat ett projekt för att öka gemenskapen mellan dem som tvingas stanna hemma i sin lägenhet i virustider. Bild: Johan Nilsson/TT

Isolering räddar liv men hotar hälsan

Just nu driver Hyresgästföreningen projektet Goda grannar där vi kopplar ihop personer som befinner sig i hemisolering med volontärer i deras närområde.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det har gått mer än två månader sedan Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att den som kan bör jobba hemifrån, att äldre ska undvika fysiska sociala kontakter och att alla med minsta förkylningssymptom ska stanna hemma. Detta är rekommendationer de allra flesta av oss följer och tack vare det har vi kunnat hålla smittspridningen på en nivå som sjukvården klarar av att hantera. Men även om våra nya beteenden räddar liv så har de negativa konsekvenser för många människors hälsa.

Just nu driver Hyresgästföreningen projektet Goda grannar där vi kopplar ihop personer som befinner sig i hemisolering med volontärer i deras närområde. Hjälpen kan bestå av att handla mat, gå på apoteket eller slänga sopor. Vi ringer nu runt bland våra medlemmar för att hitta hjälpbehövande och volontärer. I norra Skåne och södra Halland har vi genomfört över 4 000 samtal och hittills har vi engagerat runt 400 volontärer i regionen. När vi ringer våra äldre medlemmar för att fråga om de behöver hjälp med något så har vi den senaste tiden märkt att många inte längre bara har praktiska problem. Många är ensamma. Och det är ett problem vi måste ta på allvar.

Social isolering är hälsofarligt, med negativa konsekvenser som kan jämföras med rökningens. Det handlar om en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem.

Det positiva är att ensamhet kan behandlas. Behandlingsmetoden behöver inte heller vara kostsam eller kräva experter med lång akademisk utbildning. Vi kan alla erbjuda stöd genom social kontakt. Vi kan alla fråga hur det är och erbjuda ett lyssnande öra för den som vill utbyta några ord eller kanske bara få lov att prata av sig lite.s

Jag vädjar till alla att vara medmänniskor och bidra till att bekämpa den ensamhet som växer i skuggan av coronapandemin. Vare sig det handlar om att bli volontär på godagrannar.nu eller att ringa runt bland sina bekanta och ställa den enkla men så viktiga frågan: hur är det?

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm