Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland bör avsätta mer resurser till förskrivning av tekniska hjälpmedel för personer med diabetes. Bild: Roger Larsson
Region Halland bör avsätta mer resurser till förskrivning av tekniska hjälpmedel för personer med diabetes. Bild: Roger Larsson

Investera mer i tekniska hjälpmedel för personer med diabetes

Det är min bild, att många personer med diabetes nekas tekniska hjälpmedel därför att de politiska beslutsfattarna i Region Halland inte har avsatt tillräckligt med resurser för detta ändamål.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För de över 500 000 personer som har diabetes i Sverige i dag är blodsockerkontroll ett dagligt och påfrestande bekymmer. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och i värsta fall för tidig död. Detta gäller även för de drygt 10 000 personer som lever med diabetes i Region Halland.

Det finns emellertid i dag tekniska hjälpmedel som möjliggör att personer med diabetes på ett enkelt sätt kan följa sina blodsockervärden och optimera sin egenvård, oavsett diabetestyp. En helt ny undersökning bland Svenska Diabetesförbundets medlemmar visar tyvärr att 11 procent har blivit nekade tekniska hjälpmedel som de har efterfrågat hos sin vårdgivare. Huvudskälet är att det anses vara för dyrt. I Region Halland uppgår den samma andel till 13 procent.

Det är min bild att många personer med diabetes nekas tekniska hjälpmedel därför att de politiska beslutsfattarna i Region Halland inte har avsatt tillräckligt med resurser för detta ändamål. De ekonomiska resurserna till förskrivning av tekniska hjälpmedel bör öka. Det gäller för alla som lever med diabetes, men generellt är behovet störst bland personer med typ 2-diabetes och insulinbehandling, vilket enkätresultaten i regionen också indikerar.

Ur mitt perspektiv är det dumsnålt att inte säkerställa en bättre tillgång till tekniska hjälpmedel för personer som lever med diabetes. Nyare glukosmätare gör vardagen och möjligheten till god behandling avsevärt bättre. Det minskar risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd, såsom för lågt eller för högt blodsockervärde.

En sådan investering ger inte bara bättre hälsa och livskvalitet för individen, utan bidrar också till minskade kostnader till följd av diabeteskomplikationer, såsom exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Mer pengar till tekniska hjälpmedel i diabetesvården är med andra ord en bra investering, för individen och inte minst ur ett samhällsperspektiv.

Det är bättre att börja dessa investeringar i dag, än i morgon.

Sven Fogelström, ordförande Diabetesföreningen i Halland län